ANALÝZA: Tahanice o pravicové voliče? Spolu ztrácí, Přísaha bojuje. Své může říct i Kalousek

Miroslav Kalousek, Petr Fiala a Robert Šlachta

Speciál: České zájmy v Evropě (4)

Přísaha se pro evropské volby 2024 spojila s Motoristy sobě. Hnutí Roberta Šlachty začalo spolupracovat také s bývalým ministrem financí za ODS Vlastimilem Tlustým. Jde o pokus získat pravicové voliče, kteří jsou zklamáni z působení Spolu? A jak by českou politickou mapu překreslilo případné založení nové strany Miroslavem Kalouskem (TOP 09)? Redakce CNN Prima NEWS oslovila experty, aby popsali současné nálady pravicových voličů. Závěry si můžete přečíst v rozsáhlé analýze.

„Mnoho pravicových voličů má velké dilema. Přemýšlejí, zda k evropským volbám vůbec přijdou, což je novinka. Tito lidé přitom v minulosti byli poměrně disciplinovaní, takže i v případě nespokojenosti volili takzvané nejmenší zlo,“ řekl pro CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

Podle něj je nemalá část voličů pětikoalice zklamaná z působení vlády, ale i ze stávající politické nabídky. „Nepomáhají tomu ani různorodé kandidátky typu kočkopes. Učebnicovou ukázkou je evropská koalice Spolu. Tam jsou dohromady nadšení federalisté, centristé či přesvědčení pragmatici,“ dodal Kubáček.

Na možná úskalí evropské kandidátky Spolu upozornil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS také politolog Lukáš Jelínek: „Část bývalých podporovatelů Spolu se ocitá v kategorii nevoličů, někteří možná budou nadcházející evropské volby ignorovat. Řekl bych, že hlavní přetahování o voliče panuje mezi vládními stranami. Starostové nyní hodně sázejí na marketing. Do karet jim také hraje určitá nejistota lidí ze společné evropské kandidátky ODS, TOP 09 a lidovců. Z toho hodně těží.“

Koalice Spolu by podle nedávného průzkumu agentury Ipsos získala v evropských volbách 21,5 procenta hlasů. Skončila by tak druhá za hnutím ANO (26,3 procenta). Takový výsledek by pro trio ODS, TOP 09 a KDU-ČSL v přepočtu na mandáty dost možná znamenal oslabení. Stejný průzkum totiž predikuje úspěch koalice Stačilo! (6,1 %). A na pětiprocentní hranici by se téměř dostalo spojení Přísahy a Motoristů sobě (4,9 %).

VIDEO: Green Deal je pohádka a převýchova lidí, řekl Turek. Ujede nám vlak, varovala lídryně Zelených

„Někteří voliči možná zariskují a řeknou si: Potrestám ODS. Právě kvůli nespokojenosti voličů s ODS se v minulosti do Evropského parlamentu probojovali Svobodní. Nyní se to samé může podařit kandidátce Přísahy a Motoristů sobě,“ zmínil Kubáček.

Jelínek by si raději počkal na další volební modely. Například březnový průzkum sociologa Jana Herzmanna, který zveřejnil web Hospodářské noviny, přisoudil tandemu Přísahy a Motoristů 2,5 procenta hlasů.

Přísaha ve volbách 2021 jen těsně neproklouzla do Sněmovny, když obdržela 4,68 procenta. Hnutí bývalého policisty Roberta Šlachty tehdy v kampani sázelo na image nového spasitele, který přivede do politiky svěží vítr a zatočí s korupcí. O to překvapivější nyní může být spojení Přísahy se jmény, jako je Vlastimil Tlustý – bývalý dlouholetý člen ODS a někdejší ministr financí v první vládě Mirka Topolánka. Jasný zájem o pravicovější voliče pak Přísaha ukázala letos v lednu, kdy oznámila společnou kandidaturu s Motoristy sobě do Evropského parlamentu.

Čeští politici mají v souvislosti s evropskými volbami ve zvyku mluvit o emotivních tématech.

„Evropské volby jsou hodně specifické, většinou oslovují lidi, kteří se více zajímají o politiku a mají vyhraněný názor. A proč došlo k partnerství Přísahy a Motoristů? V případě Evropské unie je spojují pravicová témata, jako je budoucnost spalovacích motorů, nespokojenost s Green Dealem, bezpečnost či boj s migrací. Řekněme si na rovinu, že zatímco ve zdravotnictví je český volič dominantně levicový, v otázkách bezpečnosti je naopak pravicový,“ uvedl Kubáček pro CNN Prima NEWS.

Podle něj nakonec o úspěchu, či neúspěchu jednotlivých subjektů rozhodne viditelnost v médiích. „Vše bude záležet na tom, jak si lídři vybojují místo ve veřejném prostoru. V předsálí čeká mnoho subjektů. V posledních volbách se také ukázalo, že se spousta voličů rozhoduje až na poslední chvíli,“ doplnil.

O specifičnosti eurovoleb mluvil také Jelínek: „Čeští politici mají v souvislosti s evropskými volbami ve zvyku mluvit o emotivních tématech. V okamžiku, kdy se vytvoří hysterie kolem Green Dealu či elektromobility, mě ani nepřekvapí, pokud se do popředí zájmu dostanou třeba Motoristé sobě či jiná uskupení, která vycházejí z vidění světa Václava Klause. Může se stát, že se nahoru vyšplhá ten, kdo bude nejvíce křičet o migraci.“

Evropské volby se uskuteční 7. a 8. června. Na podzim pak proběhnou volby krajské a senátní. A příští rok by nás už měly čekat volby do Poslanecké sněmovny. Vznikne do té doby nová středopravicová strana? Ve veřejném prostoru se vášnivě spekuluje o tom, že by nový subjekt mohl založit exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Že alespoň část společnosti, která je zklamaná z politiky ODS a TOP 09, poptává novou pravicovou a rozpočtově odpovědnou stranu, je očividné. Budou ale tyto trendy pro Kalouska dostatečnou motivací?

Dokáže Kalousek žít bez politiky?

„Miroslav Kalousek má výhodu v tom, že je zkušený. Na případné založení nové strany už má know-how. Naopak jeho hendikepem je okoukanost a určitá zprofanovanost. Hledání fíkového listu by navíc pro lidi nemuselo být přitažlivé. Tuto taktiku už Kalousek použil v minulosti s Karlem Schwarzenbergem a částečně i spojením se Starosty. Na druhou stranu je to člověk, který umí zaujmout veřejný prostor. Stále je atraktivní značkou. Podle mě jsou jeho šance tak 50 na 50,“ odhaduje Kubáček.

Že je někdejší ministr financí ostříleným matadorem, naznačil také Jelínek: „Miroslav Kalousek je natolik zkušený politik, že dobře zváží načasování vzniku své nové strany. Pokládám za pravděpodobnější, že nějaká jeho strana dříve nebo později vznikne, protože on sám se bez politiky obejít nedokáže. Myslím, že v TOP 09 už pro něj moc prostoru nezbývá. Nejspíš ji časem opustí podobně jako v minulosti lidovce.“

Jelínek je přesvědčen, že prostor pro takovou stranu na české politické mapě je. „Spousta současných voličů TOP 09 nebo ODS by bylo ochotno jí dát hlas. Kalouskova nová strana by měla šanci se dostat celkem rychle nad pět procent, jen by to on sám nesměl uspěchat,“ uvedl Jelínek. Podle něj by pro Kalouska bylo nejjednodušší stavět novou stranu až po sněmovních volbách 2025.

„Když Fiala volby prohraje, Kalousek bude moci říct: Podívejte se, jak to bylo všechno špatně, koalice Spolu definitivně selhala, postavme českou pravici od znova. Pak může vytáhnout okruh osobností kolem sebe, které by dokázaly přilákat voliče. Kdyby založil stranu ještě před volbami, vystavil by se kritice za to, že parazituje na vládní koalici a že znejišťuje voliče,“ dodal.

CNN Prima NEWS pravidelně nabízí rozhovory s kandidáty do Evropského parlamentu. Přečtěte si některé z nich.

Tagy: