https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/jak-na-zadost-v-programu-life-nenechte-se-odradit-kdyz-to-poprve-nevyjde
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak na žádost v programu LIFE? Nenechte se odradit, když to poprvé nevyjde

27.3.2024 06:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hostem byl Tomáš Kažmierski z Ministerstva životního prostředí a Markéta Máchová, projektová manažerka Ředitelství státního podniku Vojenské lesy a statky ČR.
Hostem byl Tomáš Kažmierski z Ministerstva životního prostředí a Markéta Máchová, projektová manažerka Ředitelství státního podniku Vojenské lesy a statky ČR.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Dotace.eu
Na ochranu životního prostředí v České republice proudí v rámci programu LIFE z Evropské unie desítky milionů korun.. Například Vojenské lesy a statky ČR mají projekt na LIFE Adapt Brdy, který lesníkům umožní přeměnit brdské lesy na odolnější. Z programu LIFE na to podnik získal pět milionů eur. Praktické rady o tom, jak v programu LIFE uspět, se můžete dozvědět v aktuálním vydání speciálního dotačního podcastu.
 

Jak se České republice daří čerpat program LIFE přiblížil Tomáš Kažmierski, ředitel odboru finančních a dobrovolných nástrojů z Ministerstva životního prostředí. Markéta Máchová, projektová manažerka jednoho z projektů LIFE z Ředitelství státního podniku Vojenské lesy a statky ČR, hovořila o konkrétních zkušenostech s projektem LIFE a o tom, že je potřeba se nenechat odradit.

Ředitel odboru Tomáš Kažmierski uvedl, že program LIFE je finanční nástroj Evropské unie vytvořený za účelem usnadnění provádění politiky v oblasti životního prostředí a klimatu. Podpora poskytovaná z programu LIFE napomáhá od roku 1992 rozvíjet inovativní technologie a uplatňovat v širší míře vhodná řešení a osvědčené postupy pro dosažení cílů v oblasti životního prostředí a klimatu. Inovace a sdílení zkušeností v různorodých oblastech životního prostředí – to jsou pilíře, na kterých program LIFE stojí.

Mimo jiné zdůraznil, že od roku 2004 se na našem území uskutečnilo téměř osmdesát projektů LIFE s českou účastí v hodnotě stovek milionů korun. Jmenoval i několik úspěšných projektů na území České republiky, jako například projekt LIFE for Mires - Přeshraniční revitalizace rašelinišť na podporu biodiverzity a vodního režimu na Šumavě a v Bavorském lese, LIFE Beskydy – Záchrana smilkových trávníků v EVL Beskydy nebo LIFE CORCONTICA – Podpora lučních a říčních biotopů v EVL Krkonoše: obnova smilkových trávníků a populací hořečku českého a vranky obecné.

Vyzval potencionální zájemce o program LIFE, aby se s důvěrou obraceli na ministerstvo. Na podporu programu LIFE v Čechách zde bylo v roce 2004 zřízeno národní kontaktní místo, jehož cílem je průběžná podpora zájemců o program LIFE na našem území. Od roku 2015 je každoročně vyhlašována národní výzva na spolufinancování projektů předkládaných v rámci programu LIFE v oblasti Životní prostředí a v oblasti Opatření v oblasti klimatu. Součástí je také finanční podpora přípravy a zpracování projektové dokumentace a podpora spolufinancování partnera projektu.

Markéta Máchová z Ředitelství státního podniku Vojenské lesy a statky ČR pak představila projekt LIFE Adapt Brdy, který řeší adaptaci lesních ekosystémů na změnu klimatu. Uvedla, že tento projekt LIFE je unikátní v několika směrech, mimo jiné proto, že jde o první projekt v ČR, který řeší na tak velkém území, o rozloze 22 600 ha, a v takovém rozsahu, šetrné přírodě blízké způsoby hospodaření na lesních pozemcích. Zdůraznila, že tak velký projekt by se nikdy nemohl uskutečnit bez finanční pomoci programu LIFE, která činí pět milionů eur.

A její obecná zkušenost s programem LIFE? Uvedla, že se zájemci nesmí nechat odradit, i když to napoprvé nevyjde a naznačila, jak uspět. Být trpěliví, načerpat informace v národním kontaktním místě, nechat si poradit při psaní žádosti a vybrat vhodné partnery. Podle Markéty Máchové to stojí za to, protože v rámci programu LIFE je potom radost pracovat.

Podcast Evropské fondy v letech 2021-2027 je dostupný na webu DotaceEU.cz, který provozuje Ministerstvo pro místní rozvoj.


reklama

 
Další informace |
Článek vznikl v rámci projektu LIFE for Czechia s přispěním unijního programu LIFE.
foto - Blažejová Lucie
Lucie Blažejová
Autorka je pracovnicí Ministerstva životního prostředí.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist