Dotek minulosti

Pavel Mašek měl od dětství jeden velký sen. Zbudovat si vlastní nedobytný bunkr. To se mu nakonec také povedlo, když nedaleko Mikulova zakoupil starý řopík. 

„V roce 2018 jsem hledal něco na víkendy, něco na manuální práci. Už tehdejší ceny chat a zahrad mi přišly pro mě hůře dostupné, a tak jsem se rozhodl, že si koupím bunkr,“ uvedl Mašek. 

Místo toho, aby se rozhodl pro tradiční chalupu se zahradou, přestavěl Mašek opuštěný vojenský bunkr nedaleko hranic, zasazený v Březí na Břeclavsku, na krásné víkendové obydlí. 

Maškovo první setkání s bunkrem ale nebylo ničím příjemným. Bunkr byl zarostlý vegetací a posetý sutí. V těsné blízkosti bunkru se navíc nacházela hromada hnoje. Vše bylo od idylického pohledu na hony vzdálené.

Přesto v bunkru mladý ajťák od první chvíle viděl potenciál. Představil si zde klidné víkendy strávené uprostřed historie. Do místa ho táhly také vzpomínky na dětství, které umocnilo i nedaleké nádraží. 

Krásná chalupa

Mašek si bunkr nakonec pořídil v aukci pořádané ministerstvem obrany. Jeho cena byla přibližně dvaačtyřicet tisíc korun. „Lákalo mě to, historie mě zajímala. I když se musím přiznat, neměl jsem moc znalostí ohledně bunkrů a našeho prvorepublikového opevnění,“ uvedl ajťák. 

Vojenský bunkr čeká oprava:

Zdroj: Youtube

Kupředu ho však hnala poměrně jasná vize. Vytvořit si obydlí pro občasné pobyty. A to především během letních cyklistických výletů, které Mašek s oblibou pořádá, a také se závazkem zachovat nekomerční využití zakoupeného bunkru. 

Přebudovat starý bunkr na chalupu ale nebylo jen tak. Aby mohl Mašek zahájit přestavbu, bylo potřeba získání dalších pozemků v okolí bunkru. Tato snaha však narazila na odpor místního zastupitelstva. Mladý ajťák se ale prvotními neúspěchy nenechal odradit.

Se zápalem sobě vlastním se pustil do restaurátorských prací. Od odstraňování mechu a oškrabávání starých nátěrů až po instalaci pancéřových dveří. Cíl byl jasný: Vdechnout bunkru a jeho okolí opět život. 

Přes nedostatečnou podporu ze strany obce se nakonec Maškovi podařilo získat pozemek kolem bunkru. Starosta Březí si uvědomil potenciál obnovy bunkru jako součást zachování historie.

Mašek nakonec přebudoval starý bunkr v krásnou chalupu, u které však zachoval původní patinu. Jeho chalupa se ale od původního bunkru pyšní vybavením jako toaleta, koupelna, elektřina, klimatizace, poštovní schránka nebo dokonce satelit. 

Zdroje: www.idnes.cz, www.lidovky.cz, www.pratlsbrun.cz