Píše se 20. prosinec/december 1998, dva dny potom, co prezident Václav Havel podpořil útok na Irák, Škoda došla k rozhodnutí vyrábět Felicie v Rusku a anonym hrozil výbuchem v Telecomu kvůli zvyšujícím se telefonním poplatkům. Pobočka Telecomu v Českých Budějovicích ale nebyla jediným místem, kde byli povoláni policisté. Ve vesnici Lupany na druhé straně země byly uneseny dvě osoby a vyšetřováním nemohl být pověřen nikdo jiný než místní polda Pankrác.

Jestli na tyto doby rádi vzpomínáte nebo jste absolutně zmateni, ale váš zájem přesto přetrvává, oběma stranám sdělím s radostí to samé. Legendární první Polda, aneb s poctivostí nejdřív pojdeš se po neskutečných 25 letech dostal konečně i na Steam.

KOTLETY NA HRÁŠKU PODLE PŮVODNÍHO RECEPTU

Původně hra měla vyjít až prvního dubna na Apríla, ale možná právě proto, že se nejedná o žádný vtip anebo Petr Svoboda nechtěl zbytečně pokoušet štěstí, došlo k nečekanému dřívějšímu vydání, a to o celých 6 dní. Jak moc se ale vyplatilo čekání přes čtvrtstoletí?

Prvního Poldu jsme si mohli zahrát od roku 1998 na MS-DOS, o pár let později na Windows XP a začátkem roku 2018 dokonce na mobilních platformách Android a iOS. A právě poslední vylepšená mobilní verze je vlastně i tou, která teď dorazila na moderní systémy Windows a MacOS.

Pro věrné fanoušky, kteří mobilním zařízením příliš neholdují, to znamená několik příjemných novinek, pro ty multiplaformní možnost osedlat Poldu nově i na Steam Decku a pro obě skupiny možnost rozšířit si svou sbírku i o první díl, což je překvapení, se kterým ještě do nedávna počítal málokdo.

Mezi nové funkce přibyla nápověda ve formě Pankrácova deníku. Ten však Pánkrác nedoplňuje postupně s každou další misí nebo činem, který spáchá, ale celý návod ke každé části včetně konce má k dispozici už na samém začátku hry, nováčkům tedy doporučuji dávat pozor, aby si nevyzradili příliš.

Grafické nastavení umožňuje zachovat původní poměr stran 4:3, případně vše roztáhnout na 16:9, k dispozici jsou i anglické titulky, které mimochodem včetně těch českých v původní hře nebyly.

Fanoušci zvyklí na ovládání z moderních dílů Poldy mohou počítat i s rychlým přesunem pomocí dvojkliku myši a zvýrazněním předmětů pomocí mezerníku. Ve všech případech se však jedná o vylepšení, která jsou dávno dostupná v mobilní verze, o čemž jsme vás informovali již v předešlém článku, ve kterém jsme srovnávali Android verzi s tou původní z roku 1998.

Že se jedná o opravdový 1:1 port vylepšené mobilní verze potvrzuje i fakt, že v titulcích nepřibyl žádný nový titulek s těmi, kteří se na Steam verzi podíleli. I když podle Facebookových stránek a příspěvku s použitým množným číslem lze usoudit, že se na portu nepodílel pouze Petr Svoboda.

Přesto potěší podpora Steam Cloudu, díky čemuž nepřijdete o své uložené pozice, nebo kompatibilita se Steam Deckem, pro kterou včera vytvořil fanoušek Josef Žaloudek alias UPjackT komunitní ovládání. Opomenout také nelze 12 nových achievementů, mezi které patří třeba i výzva spojit se s původními autory. Pokusíte se získat všechny trofeje?

Hra je k dispozici za 3,99 eur, tedy 100 korun a nabízí zábavu v podobě specifického humoru na zhruba 7 hodin. Během hraní si tak užijete nejen dabing energického Luďka Soboty, ale také fantastického Jiřího Lábuse a nesmrtelného Petra Nárožného.