Nemecká ekonomika v tomto roku porastie len o 0,1 percenta

Popredné nemecké inštitúty výrazne znížili prognózu rastu najväčšej európskej ekonomiky. Ako dôvod spomenuli negatívny vývoj doma aj v zahraničí.

„Nemecká ekonomika zápasí s problémami,“ uviedli inštitúty vo svojej jarnej prognóze. Aktuálne počítajú v tomto roku len s minimálnou expanziou na úrovni 0,1 %. Ešte na jeseň 2023 predpovedali v roku 2024 zvýšenie hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,3 %. Prognózu na budúci rok ponechali prakticky nezmenenú na úrovni +1,4 %.

Podľa jarnej prognózy nie je najväčšia európska ekonomika v dobrej forme. V roku 2023 nemecký HDP klesol o 0,3 %. Podľa inštitútov sa v súčasnosti HDP pohybuje niekde na úrovni spred pandémie. „Odvtedy produktivita prešľapuje na mieste.“

Nemecká ekonomika by sa od jari mala začať zotavovať, ale dynamika zostane slabá

Nemecká ekonomika by sa od jari síce mala začať zotavovať, ale jej celková dynamika zostane slabá. V tomto roku bude motorom rastu súkromná spotreba a v budúcom roku zahraničný obchod.

Na spoločnej ekonomickej prognóze sa podieľajú Nemecký inštitút pre hospodársky výskum v Berlíne (DIW), Kielský inštitút pre svetové hospodárstvo (IW), Leibnizov inštitút pre hospodársky výskum v Halle (IWH), Leibnizov inštitút pre hospodársky výskum v Essene (RWI) a mníchovský Ifo inštitút.

Viac o téme: ekonomika , nemecká ekonomika , Nemecko , prognóza , rast ekonomiky

Súvisiace články

Aktuálne správy