Chemici z Univerzity Pardubice vyvinuli látku, která zrychlí jízdu na lyžích

foto Lyže, boty, vázání, sjezdové lyžování - ilustrační foto.

Pardubice - Chemici z Univerzity Pardubice vyvinuli látku, která pomáhá zrychlit jízdu na lyžích i na snowboardech. Tým se zabýval výrobou nové sloučeniny, která bude šetrná k přírodě a funkční. Na směs s touto látkou má univerzita český patent. Škola to uvedla v tiskové zprávě.

"Naše látka je hydrofobní a snižuje povrchovou energii. To je vlastnost, která zvyšuje kluznost lyží. Byli bychom rádi, kdyby náš objev přispěl k vítězství českým talentům v lyžařských disciplínách, na snowboardech nebo biatlonovému týmu," uvedl David Veselý z Fakulty chemicko-technologické.

Hnacím motorem pro vývoj nového přípravku na mazání lyží byl postupný zákaz fluorovaných sloučenin, které se dosud využívaly jako součást vosků. V přírodě jsou totiž tyto látky nerozložitelné a škodí i lidskému zdraví. Chemici na vývoji novinky pracovali dva roky.

Látka kromě přínosu pro jízdu a dobré aplikovatelnosti na polyethylen na skluznici totiž musí mít i další praktické vlastnosti. Například se nesmí z lyží moc rychle stírat nebo se ušpinit. "Vosk je relativně komplikovaná směs více složek, v níž hrají důležitou roli silikony. Naší nosnou myšlenkou ale je složka na bázi organokovové sloučeniny," řekl Veselý.

Nová patentovaná sloučenina obsahuje přírodní prvky jako křemík, kyslík, uhlík a vodík. Objev chemiků si možná zanedlouho budou moci vyzkoušet i běžní lyžaři. Firma z České republiky, ve které figuruje absolvent pardubické vysoké školy, se chystá na výrobu lyžařského vosku s obsahem nové látky vyrobené na univerzitě.

"Syntéza naší aktivní složky vosku je poměrně sofistikovaná. Provádí se v několika krocích a v prostředí inertního plynu," řekl Veselý. Licenční smlouvu na výrobu nové sloučeniny už oba partneři podepsali. V týmu, který letos získal za vývoj látky cenu pardubického podnikatelského inkubátoru P-PINK, působí také Roman Jambor, Miroslav Novák, Michal Aman a Michal Srb.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď