Česká pošta od září zvýší mzdy v průměru o desetinu. Dá na to 320 milionů

Česká pošta od září navýší mzdy provozních a administrativních pracovníků v průměru o deset procent. Vynaloží na to 320 milionů korun. V současnosti pošťáci berou v průměru 31 012 korun, což je o 12 tisíc korun méně, než byla průměrná mzda v České republice v loňském roce.

V březnu dostali zaměstnanci mimořádnou odměnu za úspěšné zavádění krizových opatření v minulém roce v průměrné výši 4500 korun, což znamenalo celkové náklady 120 milionů korun. Pošta zaměstnává okolo dvaceti tisíc lidí.

Vyplacení mimořádné odměny i navýšení mezd je podle generálního ředitele Miroslava Štěpána výsledkem jednání vedení firmy se zástupci všech odborových organizací. „Zajistit každodenní fungování České pošty včetně náročného předvánočního období v době probíhající transformace klade nesmírné nároky na všechny zaměstnance naší firmy. Se mzdou za únor v březnovém výplatním termínu proto zaměstnanci pošty obdrželi mimořádnou odměnu. Transformace České pošty směřuje správným směrem, a proto jsme po delší době rozhodli přistoupit i ke zvýšení tarifních mezd a s tímto nákladem již v letošním plánu vyrovnaného hospodaření počítáme,“ sdělil Štěpán.

Polepší si hlavně pošťáci

Prioritou je podle něho neustálé posilování kvality doručování, a proto dostanou nejvíce přidáno listovní doručovatelé. Úspěšná transformace je podmínkou udržitelnosti mzdového ohodnocení zaměstnanců tak, aby pro ně byla práce na poště v měnících se podmínkách na trhu stále atraktivní, dodal ředitel.

Česká pošta za loňský rok snížila ztrátu zhruba o miliardu korun přibližně na 700 milionů korun. Přispěly k tomu provozní změny a úspory včetně uzavření tří set poboček. Letošní hospodaření by mělo skončit kladnou nulou. V současnosti se podnik připravuje na transformaci, která bude od příštího roku spočívat v oddělení pobočkové sítě od komerčních balíkových a logistických služeb pod označením Balíkovna.