Nádherné a jednoduché velikonoční dekorace: vyrobte si věnec nebo ozdoby do vázy. Jsou levné a ještě zabavíte děti

Jak ozdobit velikonoční věnec

Velikonoční nebo jarní věnce můžete použít jak závěsné na dveře, tak jej můžete položit na stůl. Jak již bylo několikrát řečeno, věnec se hodí pro většinu svátečních příležitostí, a to z toho důvodu, že škála materiálu, ze kterých ho můžete vyrobit je skutečně široká. Věnec je brán jako symbol věčného života a proto se obzvlášť pro Velikonoce, kdy se život oslavuje, hodí. K jeho výrobě vám postačí nějaké proutí, nejlepší je samozřejmě vrbové, které má o Velikonocích důležitý význam, nicméně postačí i svída, větvičky keřů jako jsou tavolníky, pámelníky či jakýkoliv jiný keř, jehož větvičky budete moci stočit do kruhu. Jakmile máte základ věnce hotov, už jej pouze dozdobíte a vše záleží čistě na vaší fantazii, hodí se peříčka, skořápky od vajec, vyfouklá vejce, stuhy, umělé květy, atd. Věnec také můžete položit na stůl a do jeho středu postavit nějakou jarní rostlinu, například primulky, petrklíče, macešky, pomněnky, či sedmikrásky, kterou doplníte nějakou dekorací v podobě ptáčka, zajíčka či kuřátka. Velmi dobře vypadají také vyfouklá vajíčka, na které stylem decoupage nalepíte ubrousek s jarním motivem.  K veškerému tvoření využijete hlavně tavnou pistoli.

Mechový či cibulový věnec je přírodním hitem

Velmi krásný a jednoduchý je mechový či cibulkový věnec. Máte-li korpus, v tomto případě může být věnec z polystyrénu či slaměný, zajděte si do lesa pro mech. Ten si samozřejmě můžete i zakoupit, ale proč utrácet, když vám roste třeba za domem. Mech na věnec buď lepíte tavnou pistolí, ale protože bývá nyní dost vlhký, k věnci ho přiděláte pomocí jednoduchých spon z drátu. Hotový a pomechovaný věnec pak zdobíte opět pouze přírodními materiály, takže různé šišky, větvičky či suché plody, zkrátka to, co najdete v lese. Můžete přidat i skořápky či vyfouknutá, křepelčí vajíčka. Ve spojení s mechem je krásný také břečťan, kdy necháte větvičku zlehka převisat dolů. Kromě mechu můžete použít také cibuli sazečku, kterou přiděláte ke korpusu a pak jen zlehka dozdobíte, například peříčky.

Proutěná miska rovněž udělá velkou parádu

Různé proutěné misky, které se často využívají pro výrobu aranžmá ze sušených rostlin, se pro velikonoční tvoření také hodí. Využijí se pro tvorbu jakéhosi hnízda, kam usadíte ptáčka, kuřátko či slepičku, kolem dáte pár skořápek či vyfouklých, křepelčích vajíček, dozdobíte peříčky a ptačí hnízdo je na světě. Právě ptačí hnízda se pro oslavu tohoto klasického jarního svátku hodí nejvíce, protože jaro je symbolem nového života, zrození a plodnosti.

Větvičky ve váze s ozdobami, které zvládnou i děti

Chcete-li zabavit děti, přizvěte je, ať vám pomohou s výrobou velikonočních zápichů a ozdob z papíru. Stačí vám k tomu barevný papír, na kterém vystřihnete typický velikonoční vzor, například kuřátko, vajíčko či motýlka, vybarvíte či jinak dozdobíte a pomocí průhledné izolepy nalepíte na špejli. Tyto zápichy pak použijete třeba do osení či do květináče s jarní rostlinou. Máte-li na zahradě nějaké keře, které raší, nejlepší je samozřejmě bříza, ustřihněte pár větviček do vázy a dozdobte je vystřihovánkami z barevného papíru, které zavěsíte na barevnou stuhu. Takovou dekoraci můžete dát i dětem do pokojíčku, jelikož si ji vytvořily sami, budou z toho nadšené. Bydlíte-li někde u vody, určitě tam najdete jívu (kočičky), ty by ve váze rozhodně neměly chybět.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada