Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

V Mapách Google se objeví nové symboly: proč už tam nebyly mnohem dříve?

Jiří Palyza 27.03.2024
Zdroj: Midjourney (vygenerováno pomocí umělé inteligence)

Navigace pomocí online map obvykle funguje spolehlivě až do cílového bodu. Na posledních metrech se ale přeci jen může něco pokazit. Nové symboly v Mapách Google mají ambici to změnit.

Kapitoly článku

Vývojáři Google připravují novou praktickou funkci, která by nám do budoucna měla ušetřit spoustu času. Díky novým symbolům, které by se měly objevit v mapové službě, bude možné na první pohled rozpoznat vchody do budov a stanic metra.

Nová funkce je v těchto dnech široce uvolňována, nicméně žádné oficiální oznámení či prohlášení od Google se nekonalo. I přesto může chvíli trvat, než se s inovací budeme setkávat i v regionu České republiky.

Pokud budete v následujících dnech cestovat po Evropě, ve velkých městech by už funkce měla fungovat, například ve velkých obchodních domech nebo hotelech. Stačí si jen pravidelně aplikaci Mapy Google aktualizovat.

Mapy Google: nové symboly ukazují vchody do budov
 

Mapy Google nově ukazují vchody do budov
Kolečka s piktogramem vstupu naznačují, kde se nacházejí vstupní dveře do budov. Půdorys budov je označen červeně.
Zdroj: Android Police / Google Maps

Zpočátku Google novou funkci testoval na omezeném počtu uživatelů. Nové ukazatele vstupů se zobrazují v případech, kdy si na mapě vyberete podporované lokality. Jejich počet by měl postupem času narůstat.

Rozpoznat lze i menší symboly s jednoduchou šipkou. Není jasné, jaký je rozdíl v jejich významu, ale ty menší by mohly označovat boční vchody.

Další inovací je barevné zvýraznění vybraných budov, které usnadňuje jejich odlišení od okolních míst.

Mapy Google také zobrazují výjezdy podzemky na povrch

Mapy Google a trasy metra
Tuto funkci pravděpodobně v ČR neoceníme. Zobrazuje místa, kde se podzemní doprava mění na povrchovou. U našich západních sousedů je to ale poměrně běžná záležitost, kdy metro na okrajích měst vyjíždí z tunelů a stává se z něj vlaková doprava.
Zdroj: Google Maps

Zdá se ale, že Google své datové podklady neustále ladí. Symboly vchodů se v Mapách zobrazují jen u některých budov a můžete setkat i s případy, kdy jsou označeny nesprávně.

Jde o podobný problém, jako u symboliky nedávno zavedené pro stanice místní veřejné dopravy. I v jejím případě se funkce patrně teprve vyvíjí a zpočátku bude fungovat jen v největších městech a u největších uzlů veřejné dopravy.

Zdroj: Android Police

Mohlo by vás zajímat


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud