Vysílací unie EBU upozorňuje, že silnou pozici rádia v automobilech je třeba udržet

27. březen 2024

Rádio je s velkým náskokem oproti ostatním platformám nejoblíbenějším a nejpoužívanějším médiem v automobilu. Na svém blogu o tom informovala Evropská vysílací unie. V roce 2021 bylo pro dvě třetiny evropských uživatelů automobilů rádio nejpoužívanějším zdrojem audio obsahu. Uživatelé většinou oceňují jednoduchost, stanice jsou k dispozic na dosah jediného tlačítka.

Čtěte také

Tomas Granryd ze Švédsko rozhlasu upozorňuje na to, že klasické vysílání je stabilní a spolehlivé. „Když všechno ostatní selže, rádio je často ponecháno jako poslední médium, které může v krizové situaci přinést životně důležité informace,“ konstatuje Granryd a dodává: „Navzdory jeho popularitě u veřejnosti může být stále obtížnější najít klasické rádio v moderních automobilech. Rádio je příliš často skryto za nepřehledným bludištěm tlačítek a nabídek.“

Rozhlasová branže proto musí spolupracovat napříč celým odvětvím, aby zajistila, že publikum snadno najde rozhlasovou stanici, kterou miluje. „Jako vysílatelé jsme hrdí na velké publikum, které oslovujeme v autě prostřednictvím rozhlasového vysílání. Ale stejně tak jsme hrdí na naše vlastní digitální aplikace, které dokážou lineární vysílání doplnit o další šířku a hloubku,“ doplňuje manažer Švédsko rozhlasu. Stále důležitější je také hlasové ovládání.

Čtěte také

„Hlas se pravděpodobně stane zavedeným způsobem interakce s vozem – právě proto, že zabraňuje rozptylování řidiče a umožňuje vám sledovat vozovku. Dnes existuje jen malá regulace nebo konsensus, jak by hlasové ovládání mělo interagovat se službami v autě. (…) Veřejnoprávní vysílací organizace z celé členské země EBU se dohodly na vytvoření společné a jasné mapy toho, kdo jsou klíčoví hráči a co je potřeba k zajištění toho, aby diváci mohli i nadále snadno vyhledávat a poslouchat obsah, který mají rádi,“ uzavírá Tomas Granryd. Projekt se jmenuje The Playbook.

autor: lukpo
Spustit audio

Související