Jak se stal z Petra Fialy zpěvák? „Kluci z kapely mi řekli: Ty krákoráš sbory, tak šup-šup!“

10. duben 2024

Kapelu Mňága a Žďorp dnes čeká koncert v Lucerně. „Co dělá zbytek kapely? Válí se na hotelu. Propagaci dělá vždycky ten nejhloupější,“ žertuje frontman kapely.

Nedávno oslavil 60. narozeniny. „A slavil jsem! Nevěřil jsem, že se dožiju takového věku. Když mi bylo 15 let, tak jsem třicátníky považoval za nemístně staré a nechápal jsem, proč na planetě zabírají prostor! To jsem opustil, jak jsem vyzrál,“ usmívá se a pokračuje: „Jsem rád za každý den. A nechci, aby to znělo pateticky. Jsem rád na světě, i když musím jít na berňák. To unesu a zase bude líp.“

Kdysi existovala kapela Slepé střevo, ve které Petr Fiala účinkoval. Proč název nezůstal? „Kapela se rozpadla. A mohl se vymýšlet nový název. Všechny hudebníky to baví. Těšili jsme se do hospody, kde jsme brainstormovali, jak se dnes říká. Často jsme brainstormovali dlouhé měsíce, než se vyloupl nový název,“ popisuje.

Petr Fial se prý stal hudebníkem jen proto, že psal texty a zajímala ho literatura. „V životě by mě nenapadlo, že se stanu hudebníkem, nedejbože zpěvákem. K tomu jsem přišel tak, že se náš původní zpěvák odstěhoval, ve zkušebně nikdo jiný nebyl a kluci se na mě otočili se slovy: Ty krákoráš sbory, tak šup-šup! Ale k textům jsem tíhnul odjakživa,“ tvrdí frontman kapely Mňága a Žďorp v Radiocafé Vinohradská 12.

autoři: Jiří Holoubek , eh

Související