Sobota, 27. dubna 2024

Školy v Praze 8 mají na střechách fotovoltaiku

Školy v Praze 8 mají na střechách fotovoltaiku

Energetická krize z minulých let zacloumala rozpočtem nejen u domácností, ale i u veřejných institucí. Městská část Praha 8 se proto na tuto nenadálou situaci rozhodla aktivně reagovat a na střechy svých základních škol postupně instaluje fotovoltaické elektrárny, které by mohly snížit výdaje za elektrickou energii.

Školy by také díky tomu mohly být energeticky soběstačnější v případě nejrůznějších výkyvů a výpadků. Osmička v tomto směru patří mezi nejprogresivnějších části. Fotovoltaiky jsou například na ZŠ a MŠ Na Slovance nebo ZŠ Burešova.
"V současné době máme rozpracováno, popřípadě v určité fázi realizace 18 fotovoltaických elektráren, které jsou umístěny na střechách základních a mateřských škol zřízených městskou částí Praha 8," řekl Matěj Fichtner (ANO), místostarosta MČ Praha 8.
Mezi takové školy patří například ZŠ a MŠ Na Slovance nebo ZŠ Burešova.
"Určitě je to dobrá myšlenka, v podstatě teď máme měsíční zálohy na elektriku téměř čtvrt milionu, takže očekávám, že až se to spustí, tak budeme šetřit. Jsme na prosluněném místě, tady v podstatě svítí slunce celý den, takže by byla škoda to nevyužít, máme ploché střechy, takže to nebyl ani technologický problém, takže si myslím, že to je jen dobře," řekl Ivo Mlejnecký, ředitel ZŠ Burešova.
V případě obou těchto škol dosahuje výkon elektráren 90 kilowatt-peak.
"Cílem tohoto projektu je, abychom poskytli městské části určitou odolnost proti tomu, aby se městská část dostala potenciálně do situace, kdy by ty výdaje na elektrickou energii byly neudržitelné. Toto nám poskytuje určitou jistotu," řekl Matěj Fichtner (ANO), místostarosta MČ Praha 8.
Školy tento projekt vítají, k naprosté dokonalosti ale přeci jen ještě něco chybí.
"Hlavní je, pokud mi je známo, že nebyla schválena možnost komunitního sdílení té energie, protože třeba přes léto, kdy to bude vyrábět nejvíce, je škola v podstatě zavřená, takže tam zase můžeme ty přebytky posílat někam jinam, ale je potřeba, aby to bylo technologicky i po právní stránce možné," dodává ředitel Ivo Mlejnecký.
Ušetřené peníze pak školy mohou investovat do jiných aktivit. Cena fotovoltaické elektrárny se podle tvaru a technických podmínek střechy pohybuje mezi třemi až sedmi miliony korun. Nákup byl realizován za podpory evropských dotací.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů