Digitalizace přináší paniku, tvrdí developer. Bartošovo ministerstvo nový stavební zákon hájí

Připravovaný stavební zákon je pod velkou palbou kritiky. A to ze strany samotných developerů, ekonomů či podnikatelů. Obavy z nového zákona zazněly na Summitu stavebního rozvoje, kde se kritiku snažilo rozmělnit ministerstvo pro místní rozvoj. Stavebníci přesto varovali, že chystaná digitalizace může přinést paniku a také kolaps stavebního povolování.

Na summitu zaznělo sedm bodů, které trápí současné české stavebnictví. První obavou je chystaný stavební zákon a s tím související digitalizace. „Přináší totiž velkou nejistotu a paniku. Pro nás je nepochopitelné, že tři měsíce před spuštěním nejsou známé prováděcí předpisy, které jsou naprosto klíčové. Jak bude probíhat skutečná digitalizace a jak je na to připravená státní správa?“ ptal se zakladatel Central Group Dušan Kunovský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nařízení EU láme bezpečnost iPhonů. Škodlivé programy se dostanou snadněji do mobilu

Podle něj musí stát najít cestu, jak stavby začít povolovat. „Pro stavební byznys a pro podnikatele obecně je totiž nejhorší nejistota,“ tvrdí Kunovský.

Mezi další body kritiky patří například přeregulovanost stavebnictví, neefektivní státní programy na podporu bytové výstavby, neschválení nového metropolitního plánu nebo hluboká krize stavebnictví.

S kritikou vystoupil také prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček, jehož organizace stála za iniciativou nového stavebního zákonu. Během legislativního procesu a připomínkování se ale obsah zákona výrazně změnil. „Základ ale zůstal. V tuto chvíli není jasné, jak se bude aplikovat a je to čistě na bedrech ministerstva pro místní rozvoj,“ řekl Zajíček.

S účinností zákona od 1. července nastane podle něj revoluční změna, která možná není dostatečně vysvětlená všem úředníkům. „A najednou se budou muset rozhodovat podle starého zákona a vypořádávat se s novým. Pro úředníky a úřady to bude extrémně náročné. Příprava měla jednoznačně probíhat dávno předem. Čas je skutečně kritický. Sám jsem realizoval několik informačních systémů a fungují deset či patnáct let. Neopovážil bych se něco pouštět úředníkům ve chvíli, kdy znají pouze náhledy. To je extrémně kritické,“ řekl Zajíček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Najít bydlení do milionu jde. Kde hledat a jaké lokality jsou k mání?

Zároveň dodal, že pokud nechce Česká republika ztrácet investory, tak by povolování staveb mělo trvat zhruba 15 až 30 dní. „Velké stavby do jednoho roku. Pokud chtějí velké podniky investovat, tak potřebují vědět, na čem jsou,“ uvedl.

Účastníky summitu se snažila uklidnit vrchní ředitelka Sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování na ministerstvu pro místní rozvoj Leona Gergelová Šteigrová. Podle ní je letošní rok klíčový z pohledu stavebnictví a povolování staveb. Proto odmítla, že by úředníci nebyli dostatečně připravení. „V prosinci loňského roku jsme připravili termíny a kolegové školí úředníky po celé republice. Končí se 4. dubna. Proškolilo se přes čtyři tisíce úředníků v oblasti povolování,“ řekla.

Zároveň dodala, že systémy pro úředníky už ministerstvo převzalo 1. března. Systém by měl být představen na konferenci konané 25. dubna. Na přípravu proto podle ní zbývá dostatek času.

Na plnou hypotéku dosáhne zlomek lidí

Kromě krize ve stavebnictví se řečníci dostali také k tématu dostupného bydlení. Kvůli pomalé bytové výstavbě totiž rostou ceny nemovitostí a vysoké úrokové sazby na hypotékách odrazují zájemce o vlastní bydlení.

Předseda představenstva společnosti Dostupné bydlení České spořitelny Marek Blaha uvedl, že na byt za sedm milionů korun dosáhne pouze zlomek domácností. „Pokud si totiž vezmou hypotéku na šest milionů korun, tak potřebují vykázat příjmy 130 tisíc korun měsíčně. To pobírají dvě procenta populace. Pokud se jedná o pár, tak se dostáváme na deset procent,“ řekl Blaha.

Podle něj by bylo řešením zpřístupnění hypoték pro více zájemců. Návrh projektu prý odeslal ministerstvu pro místní rozvoj a nyní čeká na reakci.

Tagy:
stavba bydlení developer stavebnictví hypoteční úvěr Zdeněk Zajíček Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Central Group Dušan Kunovský ESG