Oficiální web

Titulní stránka > Město Litvínov

 

Tisková zpráva k dopisu měst Horního Jiřetína a Litvínova ministru ŽP ČR

 

 
 

Města Horní Jiřetín a Litvínov apelují na ochranu krušnohorských bučin

 

Města Horní Jiřetín a Litvínov se obracejí dopisem na Ministerstvo životního prostředí České republiky (MŽP ČR) se žádostí o podporu v  procesu zápisu unikátních bučin Krušných hor na Seznam světového dědictví UNESCO.  V rámci této iniciativy obě města zdůrazňují významnou přírodní hodnotu těchto lesů, které jsou součástí evropsky významné lokality (EVL) Východní Krušnohoří.

Starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt přiblížil význam Krušných hor: „Krušné hory se svými hlubokými údolími, krásnými bukovými a  smíšenými lesy a spoustou přírodních a kulturních památek jsou přinejmenším stejně cenné jako jiná velká česká pohoří. Jde přitom o  jediné hory, které nepožívají plošnou ochranu, což považujeme za součást velkého dluhu naší společnosti vůči tomuto kraji. Vedle dlouhodobého úsilí o vyhlášení CHKO je náš návrh na zápis Krušnohorských bučin na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO dalším vyjádřením našeho niterného vztahu k nejbližšímu okolí našich měst a snahy našich zastupitelstev urychlit debaty o  nutnosti ochrany zdejších cenných starých lesů."

„Vzorem jsou pro nás bučiny v Jizerských horách, které již byly na Seznam světového dědictví zařazeny,“ přiznala inspiraci pro zvolený postup starostka Litvínova Kamila Bláhová. Zároveň zdůraznila potřebnost spolupráce s MŽP ČR: „Dopisem nyní žádáme MŽP ČR, aby  připravilo podklady pro možné zařazení těchto lesů na Seznam světového dědictví, aby navrhlo další lokality v EVL Východní Krušnohoří, které by bylo vhodné na výše uvedený Seznam světového dědictví zařadit, a zapsalo je pro tyto účely na tzv. indikativní seznam. Následovat by mělo předložení návrhu na zařazení Krušnohorských bučin na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO příslušnému výboru UNESCO."

Ministr životního prostředí již dříve vyjádřil podporu navrhované ochraně těchto lesů a nyní jsou města Horní Jiřetín a Litvínov připravena spolupracovat na všech nezbytných krocích vedoucích k úspěšnému zápisu. Města i jejich obyvatelé apelují na MŽP ČR, aby se aktivně zapojilo do celého procesu a realizovalo všechny kroky nezbytné pro navrhovanou ochranu a uznání přírodního bohatství Krušných hor.

 
Zodpovídá: Mgr. Petr LENC
Vytvořeno / změněno: 27.3.2024 / 27.3.2024
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Tisková zpráva
 

Kontakt

město Litvínov se sídlem Městský úřad Litvínov
náměstí Míru 11
436 01 Litvínov
okres Most
Ústecký kraj
IČ 00266027
DIČ CZ00266027
ID schránky: 8tybqzkTel.: 476 767 600 - nám. Míru
E-mail: info@mulitvinov.cz

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém