Demonstraci proti Orbánovi vyvolala nahrávka, kterou pořídil bývalý vlivný člen vládní strany

Horizont ČT24: Demonstrace proti Orbánovi po zveřejnění tajné nahrávky (zdroj: ČT24)

Maďarskou politickou scénou hýbou nečekané otřesy. Tisíce lidí na úterní demonstraci v Budapešti znovu požadovaly odstoupení premiéra Viktora Orbána. Akci svolal Péter Magyar, donedávna vlivný člen vládní strany Fidesz. Ten zveřejnil nahrávku, na níž jeho bývalá žena a bývalá ministryně spravedlnosti hovoří o údajných prohřešcích lidí z Orbánova nejbližšího okolí. Kabinet nahrávku odmítá komentovat. Bývalá manželka naopak Magyara viní z domácího násilí.

Ještě před dvěma měsíci ho skoro nikdo neznal. Nyní nemine den, aby Péter Magyar nerozbouřil dlouho stojaté vody maďarské politiky. Stačilo, aby protřelý zákulisní hráč z užšího vedení vládního Fideszu najednou začal veřejně kritizovat premiéra Orbána.

„Toto není politický, pravicový nebo levicový protest. Toto je národní demonstrace, protože lidé říkají, že už toho mají dost,“ prohlásil Magyar na demonstraci.

Třiačtyřicetiletý právník vystoupil ze stínu před šesti týdny, kdy na skandál kolem prezidentských milostí doplatila kromě hlavy státu i Magyarova exmanželka.

Zachycuje tajná nahrávka korupci?

Bývalý diplomat se vzdal funkcí ve společnostech se státním podílem a v rozhovoru ukázal na ty, kdo mají díky Orbánovi u moci nemístně vydělávat.

Nyní předal úřadům nahrávku z rozhovoru se svou bývalou ženou. Má dokazovat, že vládní úředníci zasahovali do soudních spisů, aby zakryli vlastní korupci. Bývala ministryně spravedlnosti zde v rozhovoru se svým tehdejším mužem například říká:

„Samozřejmě, že odstraňovali důkazy. Martinovics, Detti.“

„Z originálu, nebo verze ke zveřejnění?“

„Navrhovali státním zástupcům, co by mělo být upraveno.“

Judit Vargová na nahrávce podle všeho popisuje, jak se jiní vládní činitelé postarali o to, aby ze soudních dokumentů byly odstraněny části týkající se korupčního případu bývalého náměstka na ministerstvu spravedlnosti Pála Völnera, uvedla agentura ČTK. Völner byl předloni obžalován z toho, že přijímal úplatky od šéfa soudních exekutorů Györgye Schadla. Prokuratura pro oba navrhuje vězení. Völner i Schadl vinu popírají.

Státní zastupitelství v Budapešti uvedlo, že bude nahrávku, která podle Magyara vznikla loni v lednu, zkoumat, a že bude shromažďovat další důkazy. Web Daily News Hungary uvedl, že nahrávka trvá necelé dvě minuty. Ten zmínil, že v nahrané konverzaci opakovaně padlo například jméno vedoucího kabinetu předsedy vlády Antala Rogána.

Nařčení z domácího násilí

Bývalá ministryně spravedlnosti, která se s organizátorem posledních protestů rozvedla loni, už na veřejnosti nevystupuje. Na Facebooku pravost záznamu z ledna 2023 nerozporovala.

„Péter Magyar tajně nahrál rozhovor se mnou, svou ženou, u nás doma a teď ho zneužívá k politickým účelům. Nezaslouží si ničí důvěru,“ uvedla. Zároveň obvinila Magyara, že se na ní během manželství dopouštěl domácího násilí, a tvrdí, že prohlášení, která zazněla na nahrávce, učinila pod nátlakem. „Udělala jsem, co chtěl slyšet, abych se co nejdříve dostala pryč,“ řekla. Magyar to popírá.

Úřad vlády označil veškerá Magyarova nařčení za nepodložená. Magyar už oznámil, že založí politickou stranu. Podle posledního průzkumu by ho volilo třináct procent lidí, kteří o něm slyšeli.