Ladislav Chudík byl nepopiratelně jednou z nejvýraznějších osobností slovenského, vlastně i česko-slovenského herectví. Ztvárnil spousty televizních i divadelních rolí a krátce se angažoval i v politice. Málokdo ale ví, že jeho soukromý život, zejména manželství, bylo hotovým utrpením. Čelil totiž domácímu násilí.

Málokdo také ví, že po roce 1968 uvažoval krátce i o emigraci. S manželkou a tchyní odjeli do Rakouska, ale jeho přátelé ho přesvědčili k návratu na Slovensko... Nějakou dobu si pak za tento „prohřešek“ nezahrál.

Život a významné role

Ladislav Chudík se narodil 27. května 1924 v obci Hronec v okrese Bánská Bystrica a ve své kariéře dosáhl mnoha významných úspěchů jak v divadelním, tak i v televizním a filmovém oboru. Přesto ale jako malý kluk toužil po tom, že se stane strojvůdcem.

Jeho jméno je často spojováno s rolí primáře Sovy v seriálu Nemocnice na kraji města, která se stala ikonickou nejen pro české, ale i slovenské diváky. V této roli byl velmi věrohodný, klidný, přemýšlivý a moudrý, přestože coby primář Sova čelil mnoha profesním i životním výzvám.

Chudíkova kariéra byla pestrá a rozmanitá. Studoval slovenskou a ruskou literaturu na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Studium ale nedokončil, moc mu nešlo a nebavilo ho. Lásku našel v divadle, když svou první větší roli získal v činohře Slovenského národního divadla, kde poté ztvárnil spousty dalších nezapomenutelných rolí.

Na přehlídce amatérských divadel si jej vyhlédl coby ani ne dvacetiletého mladíčka tehdejší dramaturg první slovenské scény, a tak se mu Národní divadlo stalo jeho první profesionální scénou. A to byl super velký krok!

Jeho filmografie obsahuje mnoho významných rolí ve filmech jako Varúj...!, Kapitán Dabač, Sokolovo a mnoho dalších. Jeho velkou rolí byla i role majora Jakubce v detektivních kriminálních filmech. Tato role bývá médii často označována za nejlepšího vyšetřovatele ve slovenském filmu.

Za svoji práci byl Ladislav Chudík oceněn mnoha cenami, včetně Českého lva za vedlejší roli ve filmu Kawasakiho růže a ceny Trebbia za celoživotní umělecký přínos. V období komunismu byl nejprve zasloužilým, poté národním umělcem a toku 1999 obdržel Cenu Jozefa Kronera za celoživotní dílo.

Krátká politická kariéra

Možná mnohé jeho příznivce překvapilo, že se Ladislav Chudík krátce angažoval i v politice. Bylo to hned po revoluci a jeho politická kariéra byla sice krátká, ale zajímavá, protože se na chvíli stal ministrem kultury Slovenské republiky. Záhy ale zjistil, že ho tato funkce nebaví a již po čtyřech měsících odstoupil. Jeho hlavní vášní vždy zůstávalo herectví, což se projevilo po tomto krátkém politickém angažmá i v jeho návratu k umění.

Ladislav Chudík zemřel 29. června 2015 v Bratislavě po obtížích spojených se zápalem plic, ale jeho odkaz a práce zůstanou v paměti mnoha generací​.

Domácí násilí

Přestože byl ve svém profesním životě velmi úspěšný, jeho osobní život byl poznamenán obtížemi. Byl celkem dvakrát ženatý.

Podívejte se, jaký byl zamlada fešák:

Jeho první manželství bylo kruté, neboť jeho žena, česká novinářka Helena, trpěla zhoubným nádorem, který dramaticky měnil její chování a herec tak čelil útokům domácího násilí. Dokonce se svěřil, že uvažoval i o sebevraždě. Trpěl depresemi, a nakonec se musel rozvést. V té době mu právě velmi pomáhala se s problémy vyrovnat role primáře Sovy.

Po rozvodu našel Chudík štěstí s druhou ženou Alenou, právničkou, která mu do života přinesla stabilitu a spokojenost. Vyženil s ní i její dceru, s níž si byli velmi blízcí. Vlastní děti ale nikdy neměl.

V našich srdcích zůstane Ladislav Chudík navždy jako primář Sova. Tato role mu dokonce tak sedla, že se sám zmínil, že mu lidé psali nebo jej zastavovali na ulici a chtěli s ním řešit jejich zdravotní stav…

Na tuto roli zavzpomínejme ve videu zde:

Zdroj: Youtube

Zdroje: medium.seznam.cz, cs.wikipedia.org, www.csfd.cz