Plodina inků? 

U nás se ačokča (Cyclanthera pedata) dostává do povědomí zahrádkářů a kuchařek pod názvem paprikookurka. Předpokládá se, že pochází z pohoří And v Peru a Bolívii a byla důležitou plodinou starobylých inků. 

Tradičně se však již stovky let hojně pěstuje v celé Jižní a Střední Americe, Mexiku a Karibiku, takže její konkrétní původ není zcela jasný. Nejlépe se jí daří v horských nebo kopcovitých, vlhkých a subtropických oblastech. Ale i u nás se dočkáte pěkné úrody, kterou začnete sklízet začátkem srpna až do konce podzimu. 

Liána s chutnými plody

Ačokča je liána, která ke svému růstu potřebuje oporu. Na jaře se stonky pokryjí sytě zelenými dlanitými listy, podobnými japonskému javoru nebo konopí. Květy, které se objevují uprostřed léta, jsou malé, bílo-krémové. Pro člověka nejsou nijak zajímavé, ale opylovači je milují. 

Po krátkém období květu vytváří ačokča plody, které vypadají trochu jako paprika ve slupce okurky. Tento plod je ve zralosti dlouhý 10-15 cm, na konci se zužuje do mírného oblouku, což mu dává tvar „dřeváku“. Je pokrytý chloupky, podobně jako okurky. 

Zralé plody jsou duté, vyplněné černými tvrdými semeny nepravidelného tvaru. Můžete je usušit a vysít příští sezónu.

Zdroj: Youtube

Ačokča v kuchyni

Pro přímou konzumaci je nejlépe sklízet nezralé plody v délce asi 5-8 cm. Mladé ačokči jsou velmi podobné okurkám, ve středu najdete měkká jedlá semena obklopená světlou, masitou dužinou. Nezralé plody také můžete přidávat do salátů, nakládat do sladkokyselého nálevu jako naše okurky, nebo kvasit.  

Zralé plody se dají jíst pouze po tepelné úpravě. Po odstranění semen se podávají pečené, plněné masem nebo sýrem, podobně jako papriky. Můžou se přidávat do vařených nebo smažených zeleninových směsí.   

Chuť nezralých plodů je popisována jako okurka, zatímco vařené zralé plody mají spíše chuť papriky.

Výsadba ačokči

Paprikookurka dává přednost slunným a teplým místům. Preferují humusovitou, dobře propustnou a výživnou půdu a stálý přísun vody. Další možností je pěstování ve skleníku, ale vzhledem k tomu, jakých tako liána dorůstá rozměrů, je to poněkud nepraktické. 

Rostliny ačokči také dobře rostou v nádobách. Použijte květináč o objemu alespoň 10 litrů na rostlinu. Na dno umístěte trochu štěrku jako drenáž. Květináče naplňte sypkým substrátem bohatým na živiny.

Před výsadbou venku je nejlepší předpěstovat ji v interiéru. Zde máte návod, jak na to:

  • Čas pro výsev do interiéru: polovina/konec dubna.
  • Naplňte misku na semena výsevním substrátem.
  • Semena zatlačte do půdy asi 2 cm hluboko.
  • Udržujte je stále vlhká.
  • Umístěte květináče na teplé a světlé místo.
  • Teplota klíčení by měla být asi 20 °C.
  • Doba klíčení trvá přibližně dva až čtyři týdny.
  • Ven vysaďte po posledních mrazech v polovině května.
  • Sázejte na slunné místo k nějaké opoře, poslouží třeba plot. 

Jak pečovat o ačokču

Rostlina je to náročná na výživu. Pravidelně ji přihnojujte hnojivy na papriky a rajčata dle návodu. Nezapomeňte, že jde o velmi žíznivého jedince. Zalévejte pravidelně, aby půda nevyschla. Mějte ale na paměti, že přemokření je stejně nežádoucí jako sucho.

Také čas od času zkontrolujte, zda je podpora pro ačokču dostatečná. V případě potřeby vyvazujte liány nahoru ručně, rostou velmi rychle a jsou poměrně dlouhé.

Zdroj: gardeningknowhow.com, plantura.garden

Související články