Prvním krokem ke zvládnutí nepřijetí na střední školu je dostatek času na zpracování vašich emocí. Je naprosto přirozené cítit zklamání, smutek nebo hněv. Tyto pocity si neodpírejte, ale současně se neztrácejte v negativním myšlení. Najděte způsoby, jak vyjádřit vaše emoce. Ať už si promluvíte s rodinou, s přáteli, nebo se vypovídáte psaním do deníku. Možností je i cvičení relaxačních technik, jako jsou meditace či jóga.

Podívejte se, jak se připravit na přijímačky:

Zdroj: Youtube

Hledejte podporu u rodiny a přátel

Rodina a přátelé mohou být v obtížných časech vaší nejcennější oporou. Otevřete se jim a sdílejte s nimi pocity a strachy. Jejich podpora a povzbuzení vám pomůžou překonat nepříjemné pocity a najít novou perspektivu. Když to nevyjde s jednou školou, vyjde to s jinou.

Hledejte alternativní možnosti

I když vás nepřijali na vaší vysněné střední škole, stále existuje hodně dalších možností, které budou vhodné pro váš profesní rozvoj. Zvažte možnost zápisu do jiné střední školy, která nabízí alternativní vzdělávací programy, nebo se zaměřte na odborné vzdělání a učňovské programy.

Existují také online kurzy a další formy vzdělávání, které vám mohou pomoci rozšířit vaše dovednosti a znalosti. Možností je také zkusit to další rok znovu. Nezapomínejte ani na odvolání. Pokud jste skončili jen pár míst „pod čarou“, ještě je šance, že vás nakonec přijmou.

Hledejte nové příležitosti

Nepřijetí na střední školu může být také příležitostí k objevení vašich nových zájmů a vášní. Zkuste se zapojit do dobrovolnické činnosti, sportovních týmů nebo uměleckých skupin. Aktivní účast v různých odvětvích vám nejen pomůže zlepšit stávající a získat nové dovednosti, ale také vám umožní poznat nové lidi a budovat si nové přátele. Třeba zjistíte, že se chcete vzdělávat v něčem úplně jiném.

Neztrácejte naději

Nepřijetí na střední školu není rozsudkem smrti. K úspěchu a spokojenosti vede mnoho cest. Neztrácejte naději a věřte ve své schopnosti a potenciál. Každý neúspěch přináší možnost naučit se něco nového.

Zdroj: to-das.cz, doucuji.eu

Související články