Zelený čtvrtek je pátým dnem pašijového týdne a váže se k němu hned několik zvyků, pověr a tradic. V tento den byste se například neměli s nikým hádat a nic si nepůjčovat – hádky se vám díky tomu budou vyhýbat a nebudete mít nouzi o peníze. Nejznámější zvyklostí je dopřát si v tento den zelené potraviny, které zajistí zdraví po celý rok.

Zdroj: Youtube

V minulosti nejčastěji hospodyně vařily zelenou polévku z jarních bylin, například z medvědího česneku, petržele nebo kopřiv. Jedl se také špenát, zelí a hrách. Pokud přemýšlíte, co si dnes zeleného dopřát, abyste dodrželi tradici a zároveň si pochutnali, máme pro vás 10 skvělých receptů.

Gnocchi se špenátem

Rychlovka, kterou zvládnete připravit během chvilky a pochutná si na ní celá rodina. Použít můžete čerstvé špenátové listy, ale klidně sáhněte i po mražených.

Brokolicová polévka

Polévka z brokolice má mnoho podob – a tahle je obzvlášť povedená. Přidává se do ní totiž strouhaný sýr, díky němuž je dokonale krémová.

Zapečená zelenina

Jídla z jednoho pekáče jsou velmi oblíbená – šetří totiž čas i nádobí. Na Zelený čtvrtek můžete vyzkoušet tento recept na zapečenou brokolici s květákem, šunkou, sýrem a smetanou. Chutná výborně.

Polévka s kadeřávkem

Kadeřávek je ohromně zdravá, ale trochu přehlížená zelenina. Připravit z něj můžete salát, křupavé chipsy nebo tuhle skvělou toskánskou polévku.

Zelené palačinky

Palačinky jsou vždycky dobrý nápad a tyhle zelené vám budou rozhodně chutnat. Těsto se připravuje klasicky z mouky, mléka a vajec, o zářivou barvu se postará rozmixovaný špenát.

Těstovinový salát s pestem

Kombinace brokolice, hrášku a bylinkového pesta je pro Zelený čtvrtek jako stvořená. Použít můžete tradiční bazalkové pesto nebo zkusit verzi z medvědího česneku.

Pečená brokolice

Pokud vás vařená brokolice neláká, zkuste ji upéct s parmazánem. Má jemnou oříškovou chuť, je krásně křupavá a hodí se i jako zobání k televizi.

Hrášková pomazánka

Máte málo času? Připravte si pomazánku z hrášku, která je hotová během 5 minut. Skvěle chutná na čerstvém pečivu, můžete ji ale použít i jako omáčku na těstoviny.

Brokolicové placičky

Placky jsou skvělý způsob, jak naservírovat zeleninu dětem. Jsou skvělé i jako svačina do školy nebo kanceláře a vyladit si je můžete přesně podle své chuti.

Bulgurový salát s petrželkou

Do tohoto výborného salátu s bulgurem a fetou patří opravdu štědrá porce nasekané čerstvé petrželky.

Zdroj: Dům & Zahrada, rozhlas.cz, ceskobudejovicky.denik.cz

Související články