Modřenec (Muscari) patří mezi nejrozšířenější drobné jarní cibuloviny, které původně pocházejí z oblasti Středozemního moře, Střední Asie a Kavkazu. Pokud jejich krása uchvátila i vás, čtěte dál.

Kdy a jak modřenec kvete

Modřenec kvete od března do května, kdy vyraší bezlisté stonky nesoucí květy ve tvaru klasu, trochu připomínající hyacinty. Listy modřence často vyraší již na podzim, přezimují a na jaře znovu ožijí. Rostlina dosahuje výšky 10 až 25 centimetrů a z každé cibulky vyroste více než jeden hrozen květů.

Zdroj: Youtube

Existuje mnoho druhů modřenců, přičemž jejich květy mohou být modré, fialové, růžové, bílé nebo dokonce dvoubarevné. Tato květina je odolná vůči mrazu a relativně snadno se pěstuje.

Modřence na vaší zahradě

Modřence jsou vhodné pro jakýkoliv typ zahrady. Můžete je vysazovat do předzahrádek, skalek, nebo je použít jako obrubníky záhonů a cestiček. Skvěle se jim daří i pod opadavými stromy a keři, kde mají dostatek světla a prostoru pro růst. Nejvíce vyniknou, když jsou vysazeny ve skupinách.

Jak na pěstování modřence?

Pěstování modřence je relativně nenáročné i pro začátečníky. Modřence preferují slunné až polostinné stanoviště a propustnou půdu, která nemusí být příliš vlhká. Cibulky se vysazují od srpna až do zamrznutí půdy, asi 8 až 15 cm hluboko, s odstupem 6 až 10 cm. Po vysazení rychle vyraší první listy a od března do května rozkvetou květy.

Péče o modřence

Během vegetačního období je důležité dodržovat mírnou zálivku, aby nedošlo k přemokření půdy. Po odkvětu je vhodné přihnojit trochou kompostu, ale odstraňovat stonky a listy není nutné, neboť z nich rostlina čerpá živiny pro další růst. Po několika letech je vhodné trsy modřenců rozdělit a rozsadit, aby jich nebylo příliš.

Modřence v květináči

Pro ty, kteří nemají zahradu, lze modřence úspěšně pěstovat i v květináčích na balkoně či terase. Doporučuje se kombinovat je s dalšími jarními cibulovinami, jako jsou narcisy a tulipány, aby vytvořily pestrý barevný efekt.

Zdroj: living.iprima.cz, .jahodarnabrozany.cz, narcisy.cz

Související články