CNN: Rusové vyfoukli Ukrajincům na frontě klíčovou výhodu. Zastavit to může Musk

Ukrajinský voják s maskovaným systémem Starlink

Rusové využívají internet od Starlinku

Rusko se s největší pravděpodobností dostalo k americkým internetovým terminálům Starlink, které teď začíná masivně využívat na ukrajinské frontě. Informovala o tom americká CNN, podle které to maže ukrajinskou klíčovou výhodu a navíc to vede k přetížení internetového připojení v oblasti, což komplikuje dronové údery.

Internetový satelitní systém amerického miliardáře Elona Muska je pro Ukrajince zásadní od prvních dnů války. Stačí postavit terminály Starlinku do pustiny, na místo, kde už žádné jiné internetové ani komunikační připojení nefunguje, a internet znovu jede jako na drátkách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozí nám katastrofa, přiznávají Ukrajinci. Hroutí se klíčový bod fronty, je pod stálou palbou

Vysokorychlostní internet Starlinku umožňuje Ukrajincům koordinovat útoky dronů a jsou na něm závislá i velitelská centra v podzemních bunkrech. Jenže Kyjev teď přichází o klíčovou výhodu.

Rusko zavalené západními sankcemi by Starlink teoreticky vůbec nemělo mít. Podle CNN se ale Rusové prostřednictvím třetích stran k systému také dostali a jeho terminály začaly v posledních měsících na frontě využívat. Což vede k tomu, že ruská armáda teď může rovněž podnikat masové dronové útoky.

Až příliš mnoho terminálů v jedné oblasti navíc vede k tomu, že je internetový signál přetížený. „Před novým rokem byla rychlost mnohem vyšší. Nyní se snížila na polovinu. Slyšel jsem informace o tom, že Rusové prostřednictvím neutrálních zemí přivážejí Starlinky a používají je na záporožské frontové linii pro své účely,“ sdělil pro CNN Anton z ukrajinské 65. mechanizované brigády.

Také další operátor ve stejné oblasti potvrdil popisované problémy. „Co jsme skutečně začali pozorovat, je neustálý pokles rychlosti a připojení. Musíme restartovat Starlinky, aby fungovaly správně, ale nakonec začne rychlost klesat a spojení se přeruší,“ uvedl operátor Miša.

O tom, že Rusové zřejmě začali používat Starlink na Ukrajině, informovala už v únoru také agentura Reuters.

Je možné Rusy zablokovat?

Vyřešit to může jediný muž – Musk – společně se společností SpaceX, která za projektem Starlink stojí. Společnost ale tvrdí, že s Ruskem rozhodně nespolupracuje a signál v zemi nefunguje. Na okupovaných územích Ukrajiny je ale zřejmě Starlink funkční. Vyřadit z provozu jen ruské terminály však může být nadlidský úkol.

„Musk je velké dítě, takže je důležité s ním mluvit a neurážet ho, protože by mohl udělat nějaké zbrklé rozhodnutí, které by nemuselo být pro všechny příliš dobré,“ komentoval situaci pro CNN Oleg Kutkov, kyjevský internetový analytik.

Podle něj by Starlink měl být schopen omezit přístup k terminálům v ruském držení, ale jejich nákup prostřednictvím třetích zemí ruskými crowdfundery by mohl tento úkol zkomplikovat.

„Problémem je identifikovat skutečného vlastníka účtu. Může se stát, že v jedné lokalitě jsou dva terminály, oba například zakoupené z Polska, kdy jeden ale pracuje pro ukrajinskou stranu a druhý pro ruskou stranu. A společnost SpaceX prostě neví, koho má zablokovat,“ uzavřel.

Jak na ukrajinské frontě probíhá válka o Starlink, se můžete podívat v reportáži výše.

Tagy: