Milióny ľudí hladujú, ale denne sa na svete vyhodí asi miliarda porcií jedla

Každý deň sa na svete vyhodí viac než miliarda porcií jedla, vyplýva podľa denníka The Guardian zo stredajšej správy OSN, ktorá každoročne vypracováva takzvaný Index plytvania jedlom. Na svete pritom podľa posledných dát z roku 2022 hladuje asi 783 miliónov ľudí, uvádza tiež správa.

Nazmar prichádza asi pätina jedla, pričom niekedy je na vine rozhadzovačnosť alebo zlé plánovanie, inokedy nedostatočný prístup k chladničkám, mrazákom alebo iným spôsobom skladovania. Vyhadzovanie jedla sa týka tak bohatých, ako aj chudobných krajín.

Najväčšia časť vyhodeného jedla, asi 60 percent, ide na vrub domácnostiam. Za rok to predstavuje asi miliardu ton vyhodeného jedla. K plytvaniu významne prispievajú aj služby ako reštaurácie alebo jedálne, ktoré majú zodpovednosť za asi 28 percent vyhodených potravín. Obchody potom k plytvaniu prispievajú z asi 12 percent, vyplýva z posledných dostupných dát z roku 2022.

Tieto čísla neberú do úvahy, že asi 13 percent potravín príde nazmar pred dodaním na trh, často kvôli tomu, že sa potraviny pokazia alebo nezodpovedajú štandardom ohľadom veľkosti či vzhľadu.

Plytvanie jedlom prispieva k asi desiatim percentám svetových emisií

Vyhadzovanie jedla nie je problém len kvôli drancovaniu prírodných zdrojov, ale aj kvôli tomu, že významne prispieva ku klimatickej kríze a ohrozuje biodiverzitu. Plytvanie jedlom prispieva k asi desiatim percentám svetových emisií skleníkových plynov. Intenzívne poľnohospodárstvo potom vytláča voľnú prírodu. Asi štvrtina poľnohospodárskej pôdy pritom slúži na produkciu jedla, ktoré sa vyhodí, zhrnul The Guardian.

Riaditeľka Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) Inger Andersenová britskému denníku povedala, že plytvanie jedlom považuje za celosvetovú tragédiu. Vyhadzovanie potravín pritom dala do kontrastu s tým, že sa mnoho ľudí po celom svete potýka s potravinovou neistotou. Tá v roku 2022 v menej či viac závažnej forme doliehala na asi 30 percent svetovej populácie, stojí v správe.

Viac o téme: domácnosti , emisie , jedlo , Organizácia spojených národov OSN , plytvanie , potraviny , Skleníkové plyny

Súvisiace články

Aktuálne správy