Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Microsoft potvrdil odstranění WordPadu z Windows 11 – můžete ho ale zachránit

Pavel Trousil 28.03.2024
Zdroj: Vygenerováno v Midjourney

Sice jednoduchý, ale pro řadu uživatelů zcela dostatečný textový editor WordPad definitivně zmizí z nových verzí systému Windows 11. A už je také jasné, z kterých a kdy. Pokud jste si tento nástroj oblíbili, máme pro vás řešení, jak o něj nepřijít.

Kapitoly článku

Několik funkcí systému Windows, včetně aplikace WordPad, Microsoft označil jako zastaralé. Přesné datum odstranění ale doposud nebylo známé. Nyní však byl aktualizován oficiální dokument podpory, který upřesňuje, ve kterých verzích systému Windows už bude aplikace WordPad odstraněna. 

Podle aktualizovaného dokumentu podpory bude Microsoft dodávat systém Windows 11 24H2 a Windows Server 2025 už bez aplikace WordPad. "Aplikace WordPad bude odstraněna ze všech edic systému Windows počínaje verzí Windows 11 24H2 a Windows Server 2025," uvádí Microsoft ve své dokumentaci, která byla aktualizována na začátku tohoto měsíce. 
 

WordPad
Sice jednoduchý, ale pro mnoho účelů zcela dostatečný editor WordPad zmizí z Windows.
Zdroj: Screenshot aplikace WordPad, redakce

Alternativy

WordPad je jednoduchý textový editor, který se ve Windows používal pro základní editaci textu již od roku 1995. Pro řadu účelů zcela dostačuje a umí otevřít dokumenty z Wordu. Microsoft místo tohoto programy doporučuje uživatelům používat Poznámkový blok, který dostává nové a nové funkce, nebo rovnou Word. 
 

Mohlo by vás zajímat

Jak píše Microsoft: „Pro soubory ".txt" můžete použít Poznámkový blok a pro soubory ".rtf" (Rich Text Format) můžete použít aplikaci Microsoft Word“. Četná vylepšení Poznámkového bloku z něj činí atraktivní volbu pro textové soubory, ale Microsoft Word není zdarma. Můžete použít webovou verzi aplikací Microsoft Office, včetně aplikace Word, která vyžaduje účet Microsoftu. To se však značně liší od používání nativní aplikace, jako je WordPad, která internet vůbec nepotřebuje.

Jak používat WordPad i nadále

Existuje ale několik způsobů, jak WordPad v počítači se systémem Windows používat i nadále. V současné době je aplikace WordPad v systému Windows 11 23H2 stále k dispozici, stejně jako v systému 22H2. Edice systému Windows 23H2 budou podporovány do listopadu 2025, zatímco podpora edice 22H2 skončí 10. října 2024.
 

WordPad
Řešením je zkopírovat si soubory wordpad.exe a wordpadfilter.dll ze složky Příslušenství ve Windows 11 a uložit je na disk.
Zdroj: Screenshot Průzkumníka, redakce

Se systémem Windows 11 23H2 tedy můžete aplikaci WordPad používat ještě dalších 20 měsíců. Pokud používáte Windows 10, WordPad zůstane součástí operačního systému až do konce jeho podpory 14. října 2025. Dalším řešením je zkopírovat si soubory wordpad.exe a wordpadfilter.dll ze složky Příslušenství ve Windows 11 a uložit je na disk. Uvedené soubory najdete zde: C:\Program Files\Windows NT\Accessories.

Tímto způsobem můžete WordPad spouštět a používat i poté, co jej Microsoft v příští aktualizaci funkcí odstraní. Nezapomeňte však, že aplikace WordPad již není dál aktivně vyvíjena, takže pokud se jí budete držet, neočekávejte od společnosti Microsoft žádné aktualizace.

Zdroj: redakce, Microsoft, Windowslatest
 


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud