Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
udržitelnost

Swap oblečení, přednáška i workshop. Spolek UTB za Klima uspořádal aktivity spojené s podporou udržitelnosti

V posledních letech velmi populární swap neboli výměna oblečení se na Univerzitě Tomáše Bati pořádal již podruhé, tentokrát v prostorách Fakulty technologické. Na dvoudenním swapu si zájemci mohli bezplatně mezi sebou vyměnit různé kousky oblečení a dalších doplňků. 

„Některé věci se na swapu otočily i třikrát, to je velký úspěch,“ říká pořadatelka ze spolku UTB za klima Zuzana Barbuščáková a dodává: „Akce má rozhodně smysl a do budoucna by se mohla stát pravidelnou součástí univerzitního dění a být krokem na cestě k udržitelnosti.“

Swap navštívili studenti všech fakult, převážně ale z Fakulty technologické, protože se konal v jejich prostorách. Dveře byly otevřené i veřejnosti. „Dokonce přišly i maminky s dětmi, které byly ze swapu nadšené,“ uvádí Zuzana Barbuščáková.

Na swap navazoval workshop Šití a slow fashion“  v ateliérech U16, kde mohli zájemci dát starým věcem nový život. Donést si třeba kousky vyměněné na swapu a přešít si je v něco nového. Účastníci workshopu si vyrobili a upravili různé výrobky – sukně, košile, kalhoty, dokonce bylo možné ušít si tašku ze starých džín.

„Jsem velmi ráda, že jsme mohli podpořit tuto aktivitu spolku UTB za Klima. Spoustu oblečení máme ve skříních a nepoužíváme, ale ještě cítíme, že je škoda ho vyhodit. Swap je ideální příležitost, jak ho dát znovu do oběhu, a ještě nás může hřát pocit, že jsme udělali radost někomu dalšímu. Uděláme všechno proto, aby se podobné akce staly pravidelnou součástí aktivit UTB. Věřím je to začátek naší úspěšné spolupráce se studenty a spolkem UTB za Klima,“ uvádí Martina Kopečková, manažerka udržitelnosti UTB.

V rámci aktivit na podporu udržitelnosti si bylo možné poslechnout i přednášku s diskuzí o fast fashion.

„Tématu udržitelnosti se na UTB intenzivně věnujeme a za zcela zásadní považujeme nejen přípravu strategických materiálů v této oblasti, ale zejména spolupráci studentů a zaměstnanců na jejich implementaci do běžného života. V plánu je rozvoj či zahájení realizace celé řady vzdělávacích, osvětových, ale i výzkumných a projektových aktivit,“ sdělila na závěr Martina Juříková, prorektorka pro vnitřní a vnější vztahy.

Fakulty a součásti

Zavřít