Prymula: Epidemie černého kašle se těžko zastavuje. Proočkovanost těhotných je komická

Epidemiolog Roman Prymula

Roman Prymula promluvil o černém kašli

Podle epidemiologa Romana Prymuly je v Česku náročné epidemii černého kašle zastavit. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to zdůvodnil skutečností, že populace není dostatečně imunogenní. Šíření onemocnění by podle něj mohlo zpomalit teplejší počasí.

Černý kašel se minulý týden potvrdil u více než čtyř tisíc osob. „V populaci, která není dostatečně imunogenní, je těžké epidemii zastavit,“ uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula.

ČTĚTE TAKÉ: Pátá nemoc se v Česku šíří mezi dětmi, ohrožuje ale i dospělé. Jak poznáte příznaky?

Více než polovina nakažených je v kategorii 15 až 19 let, většina z nich však trpí jen relativně mírným průběhem. Podle Prymuly nejsou adolescenti ohroženi na životě. „Nemusíme je bezhlavě přeočkovávat. Strategii bychom měli řešit dlouhodobě,“ podotkl bývalý ministr zdravotnictví.

„Naopak apeluji na to, že proočkovanost u těhotných žen je opravdu komická. Bylo to asi 1,5 procenta. Když to srovnám s řadou západních zemí, kde je až 80 procent, tak rozdíl je veliký,“ vysvětlil Prymula. „Vidíme, že už umřelo pár kojenců v okolních zemích. To je věc, na kterou bych se zásadně soustředil,“ zdůraznil.

Co pomůže zastavit šíření černého kašle?

Prymula se domnívá, že by mohlo se zastavením šíření černého kašle pomoci počasí. „Obecně teplejší počasí na šíření samozřejmě vliv má, protože většinou se jak virová onemocnění, tak bakteriální šíří v prostředí, které je chladnější a vlhčí,“ nastínil. „Takže by už nemělo docházet k dramatickému nárůstu. Nyní už v některých krajích vidíme pokles,“ dodal epidemiolog.

K TÉMATU: Expertka: Za šíření černého kašle může vyvanutí imunity. Těhotným doporučila přeočkování

Tagy: