V nemocnici Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena

foto Ilustrační foto - Vstupní brána do Nemocnice Na Bulovce v Praze.

Praha - V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v pondělí kvůli záměně pacientek potratila zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou kontrolu. Podle informací CNN Prima News byly obě ženy cizinky, které trvale žijí v Česku. Ministerstvo zdravotnictví na dotaz ČTK sdělilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci už byli postaveni mimo službu, uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Případem se začala zabývat i pražská policie.

"Ministerstvo zdravotnictví bylo o nežádoucí události, která se stala ve Fakultní nemocnici Bulovka dne 25. března tohoto roku, informováno ředitelem nemocnice a přednostou gynekologicko-porodnické kliniky. Ministerstvo zdravotnictví vyjadřuje pacientce i celé rodině hlubokou lítost. Došlo k neomluvitelnému selhání lidského faktoru a viníci jsou postaveni mimo službu. O dalších krocích vůči zaměstnancům, kteří chybovali, budeme ze strany FN Bulovka nadále informováni a budeme situaci řešit," uvedl Jakob.

Těhotná žena podle CNN Prima News šla na Bulovku na běžnou kontrolu, zatímco druhé ženě měli lékaři provést zákrok, takzvanou kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze jím i ukončit těhotenství. Nastala ale záměna obou pacientek a těhotná žena, která přišla na kontrolu, v důsledku toho potratila.

"Podle dosavadních zjištění došlo v důsledku závažného porušení a nedodržení interních předpisů ze strany dotčených zaměstnanců k zahájení operačního zákroku u nesprávně identifikované pacientky," uvedla pro CNN Prima News mluvčí Bulovky Eva Stolejda Libigerová.

Personál odpovědný za záměnu je mimo službu, nemocnice událost prověřuje. "V případě zjištění porušení závazných pracovních postupů v rámci právě probíhajícího interního šetření bude u konkrétních jednotlivců vyvozena osobní odpovědnost," dodala mluvčí.

Okolnosti incidentu prověřuje také policie. "Do této doby jsme neobdrželi žádné oznámení v této věci, ale na základě informací zveřejněných v médiích jsme se celou záležitostí začali zabývat z vlastní iniciativy," řekla dnes ČTK mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď