Nejlepší lajna, v níž letos Pastrňák hrál. Češi září s překvapivým společníkem

jzp jzp
28. 3. 2024 20:10
David Pastrňák a Pavel Zacha po rozdělení opět nastupují spolu. A mají k sobě zajímavého společníka. Lajna, kterou před sezonou prakticky nikdo neočekával, by teď hokejový Boston mohla vést v prvním zápase play off.
Podívejte se na nejlepší akce Dantona Heinena v aktuální sezoně NHL. | Video: NHL.com

Není to tak dávno, co v Bostonu platily určité jistoty. Například Pastrňák naskakoval v senzačně šlapající formaci s Patricem Bergeronem a Bradem Marchandem.

V minulé sezoně se pak usadil vedle Zachy a Davida Krejčího.

Když ale následně Bergeron s Krejčím odešli do hokejového důchodu, nastal u bostonských Bruins - co se uspořádání lajn týče - menší chaos.

Pastrňák odstartoval aktuální ročník vedle Zachy, který se přesunul z levého křídla do středu, a Jamese van Riemsdyka. Nerozlučné trio z nich ale nevzniklo.

Česká osmaosmdesátka postupně naskočila vedle většiny bostonských centrů. Před únorovým All Star víkendem si náramně porozuměla s ustálenou dvojicí Charlie Coyle - Marchand.

Z nové elitní formace byl hit, ale jak se později ukázalo, tak jen dočasný hit.

Poslední dobou Pastrňák opět nastupuje se Zachou, který našel fantastickou formu. Společnost jim dělá 28letý Kanaďan Danton Heinen, muž, jehož kariéra v NHL málem vyhasla.

Minulé dvě sezony odehrál Heinen v Pittsburghu. Ač si nevedl špatně, v létě mu jako volnému hráči nešlo najít práci. Kluby kvůli stagnujícímu platovému stropu šetřily.

Zoufalý křídelník vzal zavděk zkoušku v přípravném kempu Bostonu, kde před lety zdárně nastartoval profesionální kariéru.

V tvrdé konkurenci uspěl, moc peněz ale dostat nemohl. Podepsal roční smlouvu s minimálním ligovým platem 775 tisíc dolarů.

Výsledkem je, že po 66 zápasech má Heinen na kontě 30 bodů (15+15), což z něj dělá jednoho z nejvýhodnějších hráčů v lize.

Díky své univerzálnosti postupně prošel všemi čtyřmi útoky, teď doplňuje ten nejdůležitější s Pastrňákem a Zachou. 

"V hokeji nikdy nevíte, co se může stát. Jednou jste nahoře, jednou dole," komentoval svůj vzestup.

Formace, kterou před sezonou téměř nikdo neočekával, skórovala při hře pět na pět už jedenáctkrát, zatímco inkasovala jen čtyřikrát. Z tohoto pohledu je to nejlepší lajna, v níž Pastrňák ve stávající základní části dlouhodobě hrál.

"Mám pocit, že nám to jde docela dobře," podotkl Heinen. "Snažím se vedle nich otrkat, naslouchám jim, abych věděl, co ode mě očekávají."

Jelikož Bostonu zbývá do konce základní části pouhých osm zápasů, začíná se řešit, s jakou sestavou vyjede do bojů o Stanley Cup. 

Podle Conora Ryana z webu Boston.com zůstane Pastrňák u Zachy a Heinena, jenž dostane přednost před zadrhnutým van Riemsdykem i Jakem DeBruskem. Ten má doplňovat Coylea a Marchanda.

"Heinen je nejjistější volbou, a to díky zdatnosti na obou koncích kluziště a schopnosti hrát v o něco vyšším tempu než van Riemsdyk," doplnil novinář.

 

Právě se děje

Další zprávy