Očekávané události Zmrtvýchvstání Páně 2024

Očekávané události Zmrtvýchvstání Páně 2024
31. března 2024 Události Autor: Jitka Uhnavá

Dnes o Velikonoční neděli slavíme Kristovo vzkříšení. Slavnostní mši svatou bude sloužit také papež František, a to od 10 hodin na Svatopetrském náměstí. Ve 12 hodin pak papež vystoupí s poselstvím a udělí papežské požehnání Urbi et Orbi.

Věřící olomoucké diecéze dnes během bohoslužeb budou ve sbírce přispívat na platy kněží. Přispět je možné také převodem na účet.

V Lukavci se dnes od 13 hodin uskuteční tradiční Jízda okolo osení. Na koně usedne 18 jezdců v černých oblecích a naleštěných holínkách a s kovovým křížem budou žádat požehnání pro pole a rodiny. Po jízdě proběhne v kostele svatého Jana Křtitele svátostné požehnání.

Společnost přátel Zlaté Koruny zve na velikonoční koncert. V programu Mikoláše Troupa nazvaném „Zahrada Vzkříšeného Krista – hudební oslava Vzkříšení na procházce po zahradách českých barokních písní“ zazní barokní skladby prokládané mluveným slovem a uslyšíme také varhanní improvizace. Začne v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Zlaté Koruně v 18 hodin.

V Mikulášovicích na Děčínsku se koná Velikonoční jízda, která navazuje na předválečnou tradici. Zahrnuje výpravný pochod jezdců na koních a hudebníků ulicemi města, součástí jsou také liturgické skladby. Vychází se od kostela po mši a putování končí opět u kostela závěrečnou skladbou.

Mše D dur - Lužanská pro sbor a varhany od Antonína Dvořáka zazní od 18:30 v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Velkém náměstí v Hradci Králové.

Římskokatolická farnost Ostravice zve na třetí ročník Velikonoční výstavy vín. Začne ve 14 hodin v sále restaurace U Tkáčů na Ostravici.

V kostele svatého Bartoloměje v Kopřivnici proběhne od 17.45 hodin Večer chval, na oslavu Boží dobroty. Součástí bude také přímluvná modlitba.

V Kunovicích začne v 18 hodin Velikonoční zábava s představením krále letošní Jízdy králů. Tentokrát jím bude žák druhé třídy základní školy Patrik Libosvár.

V České kamenici slavnostně odhalí orloj. Opět bude zdobit fasádu jednoho z městských domů, kde byl historicky umístěný. Iniciátoři, kteří si přáli, aby se na místo vrátil, vyhlásili veřejnou sbírku.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony