Ghanský zemědělský sektor otevírá příležitosti pro český export

V roce 2022 Ghana dovezla zemědělské a související produkty přibližně za 2,6 miliard dolarů (1,9 miliardy dolarů v 2021).

Prezident Nana Akufo Addo zahájil dne 19. dubna 2017 Program Planting for Food and Jobs (PFJ), který je strategickou zemědělskou iniciativou.

Ilustrační fotografie

Jeho cílem je zvýšit soběstačnost ve vybraných potravinových komoditách, modernizovat zemědělství a stimulovat růst prostřednictvím dotací pro zajišťování potravin a vytváření pracovních míst. Hodnocení PFJ Fáze 1 (2017–2023) potvrdilo, že bylo dosaženo mnoha úspěchů v oblasti využití hnojiv, přijímání vylepšených osiv a také osvojování si správných agronomických postupů zemědělci. Pokud by Ghana mohla náležitě využít stávající zavlažovací schémata zavedená vládou, výrazně by se zlepšila produkce některých kritických plodin jako je rýže, cibule a rajčata.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

PFJ Fáze II (2023–2028)

Dne 28. srpna 2023 zahájil prezident Nana Akufo Addo druhou fázi programu, která byla navržena jako komplexní přístup k přímému řešení překážek na cestě k zajištění potravin. Cílem pětiletého plánu je transformace zemědělství v Ghaně – přechod od přímé vstupní dotace k přímému úvěrovému systému spojenému se strukturovaným tržním uspořádáním. Očekává se, že pětileté období implementace PFJ 2.0 zvýší dostupnost a přístup k lepším vstupům, mechanizaci, souvisejícím službám a výstupním trhům.

Program PFJ 2.0 je nastaven tak, aby se vypořádal s následujícími výzvami:

  • obtížnost přístupu k úvěrovým nástrojům,
  • problematika nedostatečné produktivity a výroby,
  • nestabilita cen potravin,
  • nedostatečná propagace komerčního zemědělství.

Po úplném zavedení programu již nebude nutné mobilizovat počáteční financování rozvoje a přípravy půdy, osiva a hnojiv, které dohromady tvoří asi 80 % výrobních nákladů. Kromě toho klíčové prvky této fáze zahrnují vstupní kreditní systém, který poskytuje zemědělcům přístup k základním věcem, jako jsou semena, hnojiva a pesticidy, spolu s podpůrnými službami pro zvýšení produktivity a výnosu.

Ilustrační fotografie

Jako stěžejní komodity k dosažení potravinové a surovinové soběstačnosti bylo vytipováno následujících 10 plodin a drůbeže:

  • zelenina – rajče, cibule a paprika,
  • obiloviny – rýže, kukuřice, sója a čirok,
  • banány (plantain), kořeny a hlízy – maniok a jam,
  • drůbež – bude navíc kladen důraz na produkci a zpracování brojlerů.

Tyto komodity byly vybrány na základě jejich významu ve stravě Ghaňanů, jako příspěvek k zabezpečení potravin a výživy, a také jako příspěvek k devizovým příjmům. Zaměření na tyto vybrané komodity však neznamená, že by vláda upustila od jiných stejně důležitých plodin a hospodářských zvířat.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Akkře (Ghana). Autorka: Mgr. Beata Matusiková, MBA, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Afrika | Ghana | Zahraničí

Doporučujeme