Automatizace ve firmách: „Potřebujeme méně aplikací a více odborníků.” říká Tibor Brunclík

01. Duben 2024

Jeho firma působí na trhu už 30 let. Tibor Brunclík začínal v dnešním Simply Up Group jako brigádník. Postupně se vypracoval až na společníka ve firmě, a nakonec v ní získal 100% podíl. Z firmy, co původně prodávala tonery, vybudoval moderní společnost, která se zaměřuje na komplexní dodávky tisku do firem (MPS). Po covidové krizi využili v Simply Up Group rozmachu digitalizačních technologií  a aktuálně učí české firmy jak digitalizovat procesy a přejít z papírování na automatický oběh dokumentů (DMS).

Tibore, máte za sebou úžasný podnikatelský příběh. Ale musím se zeptat: celý život v jedné firmě, není to někdy už trochu stereotyp? 

Tak to ani náhodou. Naopak, baví mě sledovat všechny ty proměny a přemýšlet nad tím, co bychom mohli dělat, jak bychom se ještě mohli posunout. Zvlášť teď, když si firmy uvědomují, že je potřeba se digitalizovat a že se to samo rozhodně neudělá. Potřeboval bych ovšem, aby měl den aspoň jednou tolik hodin.

To vypadá docela hekticky. Jak v Simply Up Group ten nápor zvládáte?

Mám-li být zcela upřímný, chybí nám lidi. Za šikovné obchoďáky bych platil zlatem. Na druhou stranu prodej a implementace DMS do firem mě hodně baví a dává mi to velký smysl. Papír a tisk mám sice rád, ale doba pokročila a už vážně nepotřebujeme účetní, aby datlovaly každou fakturu ručně a pak běhaly po firmě schvalovací kolečko. Automatizace šetří čas i peníze a snižuje personální náklady a já mám opravdu radost, že si to ředitelé firem začínají uvědomovat.

Už několikrát jste zmínil digitalizaci. Proč jste se rozhodl jít zrovna cestou implementace DMS? Existují přece i další možnosti.

Až do covidu byl primárním zdrojem našich zisků tisk. Když se pak ze dne na den uzavřely kanceláře, utichly i tiskárny. Objem prodejů razantně klesl. Chodil jsem večer po firmě a zhasínal světla. Tak zoufalý jsem byl. V tu dobu jsem ale začal vážně přemýšlet nad tím, že musíme začít budovat i další byznysovou nohu. Udělal jsem si průzkum trhu a možností, a tak jsem objevil DMS DocuWare, v té době ho u nás v ČR nikdo nedělal. Přestal jsem usilovat o vlastní automatizační software a vrhl se do prodeje DocuWare. Ostatně vždycky jsem byl o dost lepší obchodník než vývojář. Dneska mám implementační tým, který DocuWare konfiguruje pro české prostředí a integruje ho s ekonomickými podnikovými systémy.

Vypadáte pro DMS velmi zapálený, vaše nadšení je skoro hmatatelné. Co vás na prodeji DocuWare nejvíc baví?

Absolutně jsem se zamiloval do konzultační roviny prodeje DocuWare. Potkávám mnoho velmi zajímavých inspirativních lidí. Majitele, šéfy, finanční ředitele.

Diskutujeme spolu o tom, jak můžeme jejich byznys posunout do éry digitalizace a automatizace. Jsem nadšený tím, jak je DMS univerzální záležitost, v podstatě neexistuje segment, kde by se nedal zavést. Procesy napříč firmami jsou sice v základu podobné, ale každý byznys má svá specifika. Bez důkladného poznání bychom se nedostali dále. 

Tibor Brunclík
CEO Simply Up Group Tibor Brunclík

V jakých segmentech zařizujete přechod z papírování na automatizaci nejvíce?

To je různé. Jen za poslední dobu jsem řešil procesy při distribuci masa, oběh dokumentů v celní deklaraci, automatizované vytěžování e-mailových objednávek v oboru ochranných pracovních pomůcek. Digitalizace zasahuje do všech segmentů. Pokud mám vybrat jen jeden, tak suverénně nejčastěji automatizujeme účetnictví.

Vypadá to, že se vám digitalizační byznys skvěle rozjel. Čím to je? Jenom nadšení většinou nestačí.

Mám štěstí, že nám výborně funguje marketing. Když to trochu přeženu, vyrobili jsme funkční mašinu, která šlape jako hodinky. On-line kampaně směřujeme na registrační formulář. Jeho prostřednictvím se lidé hlásí na webináře. Samotných webinářů pak uspořádáme i 30 ročně. Na nich účastníkům ukazujeme, jak DocuWare funguje a jaké přináší výhody. Z webinářů pak vytěžujeme velmi přesné leady, které mi naši obchodní poradci servírují jak na zlatém talířku. Já si leady převezmu a záleží na mě, abych majitele a ředitele přesvědčivou prezentací dovedl až k finálnímu rozhodnutí. 

Dá se váš byznysový úspěch měřit i jinak než obchodními čísly? I když ta jsou pochopitelně nejzásadnější. 

DocuWare má pro partnery báječný obchodní program. A já na ta americká ocenění prostě jsem 🙂 Za první rok jsme z nuly vyrostli na Silver Partnera, po druhém roce jsme si sáhli na Gold. Aktuálně jsme Platinum Partner a také jsme získali členství v Diamond Club 2024. Tento klub sdružuje celosvětově 75 největších DocuWare partnerů. Jsme zároveň jediní ve střední a východní Evropě. Nezastírám, jsem na to hrdý.

Daří se vám. Jaká největší výzva teď před vámi stojí?

Mám samozřejmě dlouhodobý cíl. Chci osvobodit lidi od rutinní práce, chci ukázat středním firmám, jak se efektivně digitalizovat a využívat technologie pro strategický rozvoj firmy. Udělám pro to vše. Už teď pracuji na kvalitním zázemí a stavím a trénuji technicky i obchodně konzultační tým. Rád bych se stal v rámci segmentu středních firem v ČR největším poskytovatelem digitalizačního řešení. Jsem přesvědčen, že DocuWare je pro mou cestu ideální platformou.

A co jiné technologie a platformy, jak se na ně díváte?

Samozřejmě, že koketuji s AI jako takovou. To bych musel být z jiného vesmíru, kdybych to neřešil. Já osobně trénuji GPT asistenty, aby za mě například psaly implementační studie. Nicméně základ našeho byznysu v budoucnu za mě určitě netkví tolik v jednotlivých technologiích jako v pochopení konkrétního byznysu jako takového. Osobně vidím Simply Up Group jako významný zdroj know how v oblasti automatizace a optimalizace firemních procesů.

Budoucnost firem tedy závisí především na tom, jak se naučí technologie a aplikace používat? 

Četl jsem Budoucnost nepráce Filipa Dřímalky a musím říct, že mám na věc trochu jiný pohled. Nemyslím si, že budeme všichni používat mraky nástrojů, abychom automatizovali kde co. Už dnes ve středně velkých firmách vidím, jak jsou různými automatizačními nástroji doslova přehlcené. Usilovně se snaží je používat, ale v mnoha případech je nemají dobře integrované, chybí jejich osvícená správa, často jsou pro firmu vyloženě nadbytečné a ještě častěji je lidé neumí nebo nechtějí používat.

Jak z toho ven?

Myslím si, že časem budou firmy volit spíše ucelené platformy. Jeden, maximálně dva systémy pro automatizaci většiny firemních procesů. Systémy dobře dostupné i dobře zvládnuté zaměstnanci, kteří s nimi budou pracovat.  

Brzdí vás v současném rozletu něco zásadního? 

Potřebuji své následovníky. Chci svou fantastickou zkušenost s DocuWare předávat dál. Ale jak už jsem řekl, nejsou lidi.  Potřebuji si vytrénovat tým spolehlivých a aspoň trochu jako já nadšených obchodních konzultantů, kteří mi pomohou šířit digitalizační osvětu. 

A co budete dělat vy, když za vás digitalizační štafetu převezmou kolegové?

I o tom už jsem vlastně přemýšlel. Asi by mě mrzelo vypadnout z toho jen do mé běžné majitelsko-manažerské role, kde bych správně měl být a kde mám nyní trochu dluh. Plánuji si tedy kus konzultantského dobrodružství ponechat. Uvidíme, jak se to vyvine. 

Chcete se přidat do Tiborova týmu obchodních konzultantů? Přihlaste se!

© 2024 imper.cz