Smog kvůli saharskému písku stále trápí Moravskoslezský kraj a Brno

Smog kvůli saharskému písku, který se dostal do ovzduší, trvá v Moravskoslezském kraji a v Brně. Český hydrometeorologický ústav postupně odvolává smogovou situaci, která ráno ještě platila v celých Čechách i na některých dalších místech na Moravě. Přes den se mrak písečného prachu přesouval na sever, kde se odpoledne objevil déšť a bouřky, které pomáhají vzduch pročistit.

Tam, kde je prachu v ovzduší stále hodně, by si měli lidé rozmyslet, zda půjdou ven. Český hydrometeorologický ústav zejména doporučil zdržet se zvýšené fyzické zátěže. Hlavně se výstraha týká lidí s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starších lidí a malých dětí.

V neděli podvečer se ale výstraha týká už jenom Moravskoslezského kraje a Brna. Na jihu a východě Čech ji meteorologové zrušili v poledne, zhruba o dvě hodiny později přestala platit i ve středních a západních Čechách a v Libereckém kraji a s odstupem několika dalších hodin i v Ústeckém kraji.

Ve východní části Moravy a ve Slezsku se celodenní průměrné koncentrace prachových částic PM10 pohybují vesměs kolem dvojnásobku, občas i trojnásobku imisního limitu, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový. Okamžité hodinové údaje dosahují hodnot až čtyřnásobných. Týká se to Moravskoslezského kraje a Brna, kde meteorologové vyhlásili smogovou situaci, ale i některých dalších míst v Jihomoravském, Zlínském a Olomouckém kraji, kde ji nevyhlásili.

„Protože očekáváme do 24 hodin pokles koncentrací, pro Jihomoravský, Zlínský a Olomoucký kraj nebudeme smogovou situaci vydávat. Nejsou naplněna kritéria pro vydání smogové situace,“ oznámili meteorologové.

Smogovou situaci ČHMÚ vyhlašuje, když alespoň na polovině stanic v daném regionu překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací prachových částic PM10 prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tuto hodnotu.

V Čechách už je situace podstatně lepší. I v Ústeckém kraji, kde byla smogová situace vyhlášena nejdéle, klesla okamžitá koncentrace prachových částic v ovzduší hluboko pod 50 mikrogramů na metr krychlový. S pročištěním ovzduší pomáhá déšť, případně bouřky, které se odpoledne na severu a severovýchodě Čech objevily.

Silný vítr přidělal práci hasičům

Kromě výstrahy na smog platí i varování na silné poryvy větru. To se týká rovněž Moravskoslezského kraje a také Jesenicka a oblasti okolo Hranic v Olomouckém kraji. Nárazy o rychlosti 55 až 70 kilometrů za hodinu se mohou vyskytovat až do osmi hodin večer.

Vítr už přidělal práci hasičům v Moravskoslezském kraji. Mají za sebou přes sto výjezdů, z toho šest desítek na Frýdecko-Místecku. „Devatenáct událostí připadá na okres Nový Jičín, devět na okres Karviná, osm zásahů bylo na Opavsku a shodně po pěti událostech evidujeme v okresech Ostrava a Bruntál,“ doplnila mluvčí hasičů Kamila Langerová. Nejčastěji zasahovali u polámaných stromů, lidé je také volali kvůli poškozeným střechám a padlým sloupům.

Několik desítek zásahů v souvislosti s větrem mají za sebou i hasiči ve Zlínském kraji. Přes třicet výjezdů bylo k popadaným nebo poškozeným stromům, v sedmi případech mířili k poškozeným střechám.

První letní den

Velikonoční pondělí bylo nejen zamlžené zbytky písečného prachu a místy větrné, ale také velmi teplé. Dokonce bylo prvním letošním letním dnem, tedy dnem, kdy byla naměřena teplota přes 25 stupňů. V Karviné bylo o rovný stupeň více. Více než 25 stupňů bylo také v Českých Budějovicích (25,7 stupně) a Bohumíně (25,3 stupně) a 25 stupňů zaznamenali meteorologové i v Přerově a Českém Krumlově.

Denní rekordy pro 1. duben nevydržely na dvou pětinách z více než 160 meteorologických stanic, které měří teploty třicet a více let. Dosavadní rekordy byly často docela mladé – z roku 2021.