Logo regionálního portálu slavkovsko.cz

Regionální zpravodajství

Historická hostina i nadšenci jako z filmu Napoleon. Zámek Slavkov otevřel své brány

Slavkovský zpravodaj
středa 3.4.2024

Ilustrační foto
Autor: Jan Martinek

Zámek Slavkov – Austerlitz otevřel 23. března své brány prvním návštěvníkům. Oficiální zahájení se neslo v duchu prolnutí dnešního světa s dobou empíru.

Na zámku se totiž zabydleli členové mezinárodního spolku Le Salon des Modes d’autrefois, kteří dokonalými replikami prezentují dobu spojenou s dobou císaře Napoleona. Jejich šaty, doplňky včetně ukázek společenských her z období empíru braly dech. Jedinečná prohlídka památky byla okořeněna také ukázkou dobových pokrmů. Připravil je Vítězslav Ivičič, který na sociálních sítích vystupuje pod jménem Staromilec a získal titul Objev roku 2023 v rámci ankety Foodbloger roku 2023.

Návštěvníci tak viděli například galantinu z bažanta, zvěřinovou paštiku, kuřecí chaud froid, kompot v ovocném rosolu nebo mandlové blancmange.

Ochutnat mohli pusinky s růžovou vodou. K této podívané se pak přidali členové historického spolku s nácvikem dobového tance. Samotné zahájení sezony bylo opět spojené s vyhlášením výsledků výtvarné soutěže pro žáky školou povinné. Porotci letos hodnotili výtvory s podtitulem „Rodový erb“.

Ředitelka zámku Eva Kellner Fialová představila také největší lákadla letošního roku (více v článku o letošním programu na zámku). Hudební vsuvkou program obohatily úžasné Jazz Ladies, které svoji účastí připomínající filmy Jamesa Bonda pozvaly na tradiční Veteranfest. Oslava zahájení sezony byla obohacena také o zajímavý výklad historičky zámku Vladimíry Zichové k výstavě Musaion, připomínající sté výročí muzea v našem městě. Tato výstava bude přístupná ještě do května letošního roku.

 

Článek byl převzat se souhlasem vydavatele ze Slavkovského zpravodaje.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama