EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Ceny nemovitostí v ČR přestaly klesat

 

Podle dnes zveřejněných dat Eurostatu se ceny bytů v posledním čtvrtletí loňského roku v ČR mezikvartálně podruhé za sebou zvýšily o 0,3 %. Na konci roku nové byty ještě symbolicky zlevnily, ale šlo nejspíš jen o marketingový efekt zohlednění nižší DPH do cen.

Loading



 

Meziročně sice byly byty v ČR na konci čtvrtého kvartálu v průměru o 1 % levnější, avšak bylo zřetelně vidět, že trend poklesu cen se už v podstatě zastavil.

Za celý rok 2023 se ceny bytů v ČR snížily o 1,7 %, což je ovšem vzhledem k předchozím nárůstům vlastně jen drobná korekce. Za posledních pět nebo deset let se totiž tyto ceny zvýšily o 62 %, respektive 125 %.

Ani předchozí útlum hypoték, ani recese ekonomiky nepřinesly takové zlevnění bytů, aby se vlastní bydlení stalo skutečně dostupnějším. Vlastní bydlení, které využívá cca 78 % obyvatel, je stále hlavním cílem vlastně bez ohledu na generace. Byty se navíc staly investiční komoditou, která je s ohledem na předchozí růst cen stále atraktivní pro tuzemské i zahraniční investory. A ti je zatím nevyprodávají.

Vzhledem k tomu, že nová bytová výstavba je i nadále spíše v útlumu a stále větší část nových projektů míří do oblasti nájemního bydlení, bude nabídka nových dostupných nemovitostí v letošním roce spíše slabší. Naproti tomu, s poklesem úrokových sazeb u hypoték i všeobecné nejistoty lze očekávat opětovné zvýšení poptávky po bydlení.

REKLAMA

Otázkou pouze je, kolik přijde na trh starších nemovitostí, které jejich majitelé hodlají prodat. V každém případě je spíše pravděpodobný opětovný růst cen spíše než jejich pokles.

Autor: Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *