Jak nás prakticky dnes a denně přesvědčují nádherné fotografie porůznu na netu, květináče najdou skvělé využití i na zahradě nebo na terase a vůbec je nemusíme schovávat jen doma. Stačí je dobře zatížit, aby odolaly náhodnému kontaktu, a pak už vám nic nebrání rozehrát jejich barvy a tvary i kolem vašeho domu. Máme pro vás pár tipů a samozřejmě i postřehy, co a jak v nich pěstovat.

Ručně vyráběné květináče od lokálních tvůrců najdete na Fleru snadno, a pokud bydlíte v bytě s terasou či balkonem, je pěstování v květináčích jasnou volbou. Poslouží vám ale stejně dobře, i když máte k dispozici větší prostor. Některá místa na zahradě zkrátka přes veškerou snahu nezarostou tak, jak byste si představovali, jsou příliš stinná nebo nemají vhodnou půdu.

Díky květináčům tak můžete pěstovat letničky, trvalky, okrasné stromky nebo bylinky i na místě, které by jinak zůstalo nevzhledné a holé. A co víc - choulostivé rostliny snadno na zimu přenesete dovnitř. Také některé druhy pokojovek, které milují letnění nebo je "vyhazujeme" čas od času ven "opršet" (například kapradiny, fíkusy, palmy, ...), vám za květináč, který vydrží rozmary počasí, poděkují :).

TIP:

Nezapomeňte opět na výhodu zakázkové ruční práce na Fleru. Řada výrobců vám na vyžádání do hotového obalu vyvrtá odtokovou dírku, případně místo obalu vyrobí květináč - a na míru.

Betonový obal nebo květináč "15" SQUARE, zn. Bettonka, Fler.cz

 

Květináče na zahradě

Ocení je každý, kdo

- chce pěstovat v malém a nekupovat pytle zeminy pro tvorbu samostatného záhonu

- pěstuje rostliny, které vyžadují speciální zeminu nebo podmínky

- se chce rostlinkami kochat ve výši očí

- bude rostliny přenášet kvůli sezónnosti

- potřebuje osadit hluchá místa v zahradě nebo olemovat rušnou cestu

- chce oživit trávník nebo začlenit další zajímavou dekoraci do okrasných záhonů

ručně točený keramický květináč Červenka do interiérů i exteriérů od zn. Petra Raisová, Fler.cz

 

Jaké materiály se hodí ven?

Při výběru je nutné zohlednit to, zda se materiál hodí na venkovní použití, tedy jestli odolá vlivům počasí.

Ideální je pálená hlína, kamenina, případně plech či beton.

Právě z posledního zmíněného vyrábí značka Nakytku. Jejich květináč je k dostání v několika odstínech díky přírodním pigmentům vmíchaným do betonu. Slušet bude sukulentům nebo třeba chilli papričkám, které vyrostou i v menších květináčích a můžete je pěstovat i na balkoně nebo terase.

Betonový květináč velikost M od zn. Nakytku, Fler.cz

Saláty, ochucené limonády nebo domácí grilování se sotva obejdou bez bylinek. A v čem je pěstovat? Roztomilé květináče na bylinky nabízí na Fleru například značka jeedesign. Můžete je zabydlet levandulí, rozmarýnem, šalvějí či třeba mátou. Nejen, že je využijete v kuchyni, ale v samostatných květináčích budou okrasou každé zahrady.

Květináč - pan domácí od jeedesign, Fler.cz

Pokud zůstaneme u bylinek, můžete na svých terasách a balkonech pěstovat i ty, které milují včely. A podívejte se pro jednou i na ty pro květináče méně typické - měsíček, šalvěj, třezalka, echinacea nebo mateřídouška budou naprosto spokojené i v nádobě a bát se nemusíte ani zasadit si pampelišku. Přeci proč ji i v paneláku nemít :). Patron všech včelařů, svatý Ambrož, kterého na jednom ze svých květináčů vyobrazila engobou keramička Eva Syslová, by vás jistě pochválil.

květináč s miskou Sv. Ambrož od Eva Syslová, Fler.cz

Dívka s květem je na pomezí květináče, dekorace a uměleckého artefaktu a slušet jí to bude i na zídce nebo na zámkové dlažbě. Vyrobená je ze světle hnědé keramické hlíny a můžete ji použít jako obal na už osázený květináč nebo ji osázet napřímo.

Květináč dívka s květem od HM Keramika, Fler.cz

Pokud pokukujete po tradičnějším provedení, nahlédněte do obchůdku Bédina. Její skořepina s ptáčkem vytvoří domov všem menším kvítkům, která nebudou potřebovat příliš místa. Pálená hlína chrání dobře před horkem i chladem, díky pórům propouští vzduch i vlhkost a skvěle se v ní daří suchomilkám i vláhomilnějším druhům.

skořepina - kopretiny s ptáčkem od Bédina, Fler.cz

Zamilovali jste si podobně jako mnoho zahrádkářů barevnou rozmanitost petúnií? Ručně modelovaný rustikální květináč bude to pravé pro vás i pro ně. Oblíbené balkonové letničky milují světlo a teplo, musíte je ale chránit před deštěm a větrem, které by je poškodily. Díky závěsu můžete květináč schovat pod altán nebo pod pergolu, kde budou květiny v bezpečí, a zároveň budou mít dost slunečního svitu. Na objednávku ho umí Art C. vyrobit i s odtokovými dírkami.

Vážky..květináč od Art C., Fler.cz

Není zahrádkář, který by neznal jiřinky. A některé odrůdy menšího vzrůstu jsou vhodné i do květináčů. Pořádný a bytelný kameninový květináč jim chvíli stačit bude. Tento od mago je modelovaný i dekorovaný ručně a díky použitému materiálu může vaši zahradu nebo terasu zdobit celý rok.

Kameninový květináč Kmeny stromů - Natura od mago, Fler.cz

Něžný květináč s dívčí tváří bude slušet všem rostlinkám. Pokud chcete zahrádkářskou výzvu se sladkou odměnou, zkuste borůvky. Vyžadují poměrně dost péče a hlavně speciální podmínky. Nemusíte ovšem hned zakládat celý záhon se zeminou upravenou na míru, alternativou je právě jejich pěstování v květináči. Vybrat jim musíte místo lehce zastíněné před poledním žárem a především koupit kyselý substrát s dostatečným množstvím rašeliny. Hlava poslouží na zahradě i jako originální dekorace. Těch má ostatně keramikas v nabídce plno.

květináč s otvorem Dívčí tvář od keramikas, Fler.cz

 

Jak vidíte, v originálních květináčích od lokálních tvůrců se vám bude pěstovat jedna radost, a navíc máte zaručeno, že na nich spočine oko každé návštěvy.

Tak už víte, čím letos osadíte balkon nebo zahradu? ;)

velký betonový obal na květináč 'Horizontalis', zn. ondrass

 

 

 

Úvodní foto: sada květináčů na objednávku od Keramirka, Fler.cz