Prach ze Sahary zaznamenaly i naše školní meteostanice


Základní školy Filosofská a Školní se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší. Díky němu mají přehled o aktuální situaci ve svém okolí a zároveň se získanými daty pracují přímo ve výuce. Školní meteostanice zaznamenaly před pár dny také výskyt saharského prachu v ovzduší.

„O tom, že čidla na našich dvou školních meteorologických a imisních stanicích zřejmě fungují dobře, jsme se mohli všichni přesvědčit v posledních dnech, kdy ovzduší v České republice znečistil prach ze Saharské pouště,“ uvedl radní pro životní prostředí a místní Agendu 21 Tomáš Hrdinka (ANO 2011). „Výsledky měření je ideální žákům interpretovat společně s hodnocením meteorologických podmínek, viz rozfoukání prachu a pokles imisní zátěže se zvýšením rychlosti větru v neděle a v pondělí.“

Saharský prach se pohyboval především ve středních a vyšších hladinách atmosféry a přenášel převážně větší částice, což je dobře vidět na přiložených grafech, především u koncentrací PM 10 µm.

Projekt školních meteostanic vznikl díky podpoře městské části Praha 4.

Na ostrá meteo a imisní data ze školních stanic se můžete podívat na portálu PinCity

Písek ze Sahary na našich školních meteostanicích ve Filosofské a Školní

Horní graf je ze ZŠ Školní, dolní ze ZŠ Filosofská. Jsou na nich dobře vidět vyšší koncentrace prachu u ZŠ Filosofská, která, byť jsou stanice od sebe jen 1940 m, leží o 70 m výše.

Písek ze Sahary na našich školních meteostanicích ve Filosofské a Školní
Aktualizováno: 04.04.2024 – Vít Drbal
Vytisknout