ČEZ vyhověl žádosti EDF a prodloužil termín pro podání finálních nabídek na stavbu jaderných zdrojů v Česku

Události: ČEZ vyhověl žádosti EDF (zdroj: ČT24)

Termín pro podání finálních nabídek na stavbu nových jaderných zdrojů v Česku se odkládá. Společnost ČEZ vyhověla žádosti francouzské firmy EDF a prodloužila lhůtu o dva týdny. Společnost chtěla více času kvůli vnitřním schvalovacím procesům. Spolu s dalším účastníkem tendru – jihokorejskou KHNP – tak má na odevzdání nabídek čas do 30. dubna.

„Společnost EDF požádala o prodloužení lhůty. Zájem jak náš, tak státu je samozřejmě dostat co nejkvalitnější nabídky. Vyšli jsme takto vstříc i v minulosti a vyšli jsme vstříc i nyní. Základní milníky výstavby nového jaderného zdroje to neohrožuje,“ vysvětlil mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Roli v rozhodování o vítězi bude hrát podle ministerstva průmyslu mimo jiné i zapojení českých firem do výstavby nových bloků. Možnostem spolupráce se ve čtvrtek věnoval také česko-francouzský jaderný summit.

Jednou z firem, jež se chce podílet na výstavbě nových jaderných zdrojů v Česku, je ZAT, která má sídlo v Příbrami. Její systémy řídí nejen jaderné elektrárny a její výrobky jsou nasazeny v zařízeních po celém světě – využívají je ale i v Dukovanech.

Firma je připravena spolupracovat jak s francouzskou EDF, tak s jihokorejskou KHNP. Dodat chce řídicí systémy pro různé technologie bloku. „S oběma společnostmi jsme v kontaktu v průběhu celého tendru. Vyjasňujeme si naše schopnosti realizovat řídicí systém pro jejich technologii a podobně,“ vysvětlil marketingový a obchodní ředitel ZAT František Kural.

Největší zakázka v novodobé historii

Tuzemské firmy by se na největší zakázce v novodobé historie Česka mohly podle obou uchazečů podílet až z 65 procent. Ne na všechno ale podle odborníků stačí.

„Naším zásadním úkolem je zastavit určitý pokles kompetencí českého průmyslu,“ řekl výkonný ředitel Aliance české energetiky Josef Perlík. „V době tendru na Temelín 3, 4 jsem se bavili až o 85procentním zapojení českého průmyslu, teď už hovoříme jen o 65procentním,“ dodal Perlík.

Spolupráci kvitují i Francouzi a Korejci. „Potřebujeme ji i pro naše projekty ve Velké Británii nebo ve Francii. Máme stávající vztahy s řadou společností v Česku, ale chceme je rozšířit,“ nastínil generální ředitel EDF Luc Rémont.

„Také chceme rozšířit spolupráci s českými firmami v rámci našich dalších jaderných projektů v zahraničí – v Rumunsku a Egyptě,“ uvedl vedoucí pražské kanceláře KHNP Min Hwan Chang.

O vítězi by vláda měla rozhodnout v polovině roku. Podle Aliance české energetiky by v tu dobu mohlo zároveň být jasnější, kde i český průmysl dostane zelenou.