fbpx

Na dotaci na nová okna Nová zelená úsporám light od ledna dosáhne více domácností0

Pokud jste v loňském roce chtěli využít dotaci na nová okna, ale pravidla programu Zelená úsporám vám nepřála, možná budete potěšeni.

S narůstající obavou o životní prostředí a rostoucí náklady na energie se stává snaha o energetickou efektivitu a úsporu stále naléhavější. Od 17. ledna 2024 se otevírá nová kapitola v podpoře těchto cílů prostřednictvím rozšíření podmínek pro získání dotace na výměnu oken v rámci programu Nová zelená úsporám Light. Tato změna nejenže přináší širší možnosti pro domácnosti, ale také podporuje snižování energetických nákladů a zvyšování komfortu bydlení.

Proč vyměnit okna? 

Energetická Efektivita

Reklama

Moderní izolační trojskla jsou navržena tak, aby minimalizovala tepelné ztráty a zvýšila tepelnou izolaci domu. Tím dochází ke snížení množství tepla, které uniká ven z domu skrze okna, a zároveň k omezení vnikání chladu dovnitř. Díky tomu je zajištěno lepší udržení příjemné teploty uvnitř domu v zimních měsících a snížení potřeby intenzivního vytápění. Tento mechanismus umožňuje domácnostem dosáhnout až 30 % úspory energie, která by jinak byla spotřebována na vytápění, což je významný přínos pro jejich rozpočet.

Finanční Úspory

Snížená spotřeba energie na vytápění přináší okamžité úspory na účtech za energie. Domácnosti, které provedou výměnu oken, mohou očekávat nižší náklady na topení a celkově nižší provozní náklady související s údržbou a provozem domu. Tento finanční benefit představuje dlouhodobou investici, která se vyplácí nejenom v krátkodobém, ale i v dlouhodobém horizontu.

Ekologický dopad

Snížením spotřeby energie na vytápění dochází ke snížení emisí skleníkových plynů a k celkovému omezení ekologické zátěže spojené s energetickým provozem domu. Tím se podporuje ochrana životního prostředí a snaha o udržitelnější životní styl. Vzhledem k tomu, že spotřeba energie má přímý vliv na množství emisí oxidu uhličitého a dalších škodlivých látek, je každá krok směrem k energetické efektivitě důležitým příspěvkem k boji proti klimatické změně.

Nové podmínky dotace

Hlavní změny v programu Nová zelená úsporám Light zahrnují:

  • Zvýšení maximálního příjmu žadatelů: Domácnosti s hrubým ročním příjmem do 1 250 000 Kč nyní splňují podmínky pro získání dotace (dříve 1 000 000 Kč).
  • Zrušení podmínky vlastnictví nemovitosti: Nájemníci mají nyní rovněž možnost žádat o dotaci.
  • Zvýšení maximální výše dotace: Částka, kterou lze získat na výměnu oken v rodinném domě, byla zvýšena na 150 000 Kč (dříve 120 000 Kč).
  • Zjednodušení administrativy: Proces podání žádosti o dotaci je nyní zjednodušen a probíhá online.

Tyto změny umožňují více domácnostem využít dotaci a investovat do energetické efektivity svých domovů bez zbytečné administrativní zátěže.

Program NZÚ „Oprav dům po babičce“

Vedle programu Nová zelená úsporám Light existuje také program NZÚ „Oprav dům po babičce“, který je zaměřen na rekonstrukce starších rodinných domů. V rámci tohoto programu lze získat dotaci ve výši 4 900 Kč na m2 při výměně oken a je možné ji využít například i na venkovní stínění.

Rozšíření podmínek pro získání dotace na výměnu oken v programu Nová zelená úsporám Light představuje významný krok směrem k udržitelnějšímu a ekonomičtějšímu bydlení. Tato iniciativa umožňuje širšímu spektru domácností investovat do energetické efektivity svých domovů a zlepšit tak jejich kvalitu života. Díky dostupnější dotaci se stává výměna oken realitou pro více lidí, což má pozitivní dopad jak na jejich finanční situaci, tak na životní prostředí.

Autor: Zdeněk Gric