Vyhrál populista a spojenec premiéra Fica, hodnotí světový tisk volby na Slovensku

Sobotní rozuzlení prezidentských voleb na Slovensku je tématem i pro zahraniční média. Podle americké agentury AP zvítězil blízký spojenec populistického premiéra Roberta Fica. BBC uvedla, že slovenským prezidentem byl zvolen populista s přátelským a shovívavým postojem vůči Rusku, který sdílí s premiérem Ficem.

Také americký list The New York Times (NYT) napsal, že ve volbách zvítězil proruský kandidát, který se staví proti poskytování vojenské a finanční pomoci Ukrajině, přičemž jeho výhru toto médium hodnotí jako posílení vazeb střední Evropy s Moskvou. Deník také uvádí, že i přes omezené pravomoci slovenského prezidenta byly volby obecně vnímány jako souboj mezi dvěma politickými tábory s výrazně odlišnými názory na Rusko.

Pellegriniho protikandidáta a exministra zahraničních věcí Ivana Korčoka popsal deník NYT jako věrného zastánce pomoci Ukrajině a kritika premiéra Fica. BBC popisuje poraženého Korčoka jako prozápadního politika.

Německá agentura DPA uvedla, že předvolební kampani dominovala témata spojená s válkou na sousední Ukrajině. Francouzská AFP napsala, že Fico zpochybnil suverenitu této země a vyzýval k míru s Ruskem. Připomněla také, že Pellegrini před druhým kolem voleb řekl, že slovenští politici se dělí na ty, kteří chtějí ve válce pokračovat, a ty, co se zasazují za mírová jednání, přičemž sám sebe zařadil do té druhé kategorie.

Deník NYT připomněl, že Pellegrini označoval Korčoka v kampani za válečného štváče, který chce na Ukrajinu poslat slovenské vojáky. List přitom podotýká, že slovenský prezident takovou pravomoc ani nemá a navíc Korčok tato vyjádření popíral.

Vítězstvím Pellegriniho podle NYT bude moci premiér Fico prosazovat svou politickou agendu bez zásahů ze strany prezidenta, což tento deník hodnotí jako výraznou změnu oproti působení dosluhující prezidentky Zuzany Čaputové. Tu popsal jako prozápadní liberálku, která využívala své omezené prezidentské kompetence k tomu, aby se zasazovala proti Ficovu příklonu k Rusku či jeho snahám omezit možnosti soudnictví stíhat korupci.

Podle agentury AP se kritici slovenské vlády podporované Pellegrinim obávají, že Slovensko pod vedením Fica opustí své prozápadní kurz a bude v tomto směru následovat Maďarsko vedené tamním populistickým premiérem Viktorem Orbánem.

BBC uvedla, že Slovensko bylo před nástupem Fica jedním z nejvěrnějších spojenců Ukrajiny. Stanice dodává, že když Pellegrini na postu prezidenta nahradí Čaputovou, Ukrajina tím definitivně ztratí podpůrný hlas v této členské zemi EU a NATO.

Související

David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.
Juraj Smatana (použito se svolením J. Smatany) Rozhovor

Slovensko čekají krušné časy. Fico a nový prezident chtějí úplné ovládnutí státu a médií, říká Smatana

Kam kráčí Slovensko s nově zvoleným prezidentem Peterem Pellegrinim? Jak ovlivní volba zahraničně-politické směřování země a jaké ponaučení si ze slovenských prezidentských voleb můžeme vzít u nás? Nejen na to se EuroZprávy.cz zeptaly Juraje Smatany, bývalého slovenského politika, dlouhodobého občanského aktivisty a zástupce liberálně-demokratického, prozápadního směřování Slovenska. 

Více souvisejících

prezidentské volby na Slovensku 2024 Peter Pellegrini Robert Fico Ivan Korčok Slovensko Zuzana Čaputová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy