Tropický den přišel do Česka o dva měsíce dřív než loni

Události: Tropický den (zdroj: ČT24)

Česko v neděli zažívá letošní první tropický den. Nejvyšší teplotu naměřili v Českých Budějovicích, a to 30,9 stupně Celsia. Na jihu Čech padly rekordy na všech stanicích měřících alespoň třicet let. Loni byl první tropický den až 18. června. Dosud byl první tropický den v roce zaznamenán nejdříve 17. dubna, a to v roce 1934, tehdy bylo ve Vlašimi třicet stupňů Celsia.

Teploty v neděli podle meteorologů vystoupaly ještě výš než v sobotu a opět přepisovaly dosavadní maxima. Už odpoledne meteorologové hlásili, že na více než polovině stanic zaznamenali letní den, kdy teplota vystoupá na 25 stupňů Celsia nebo výš. „Na řadě stanic je ale podstatně tepleji, dokonce jsme již na stanici Praha-Komořany odečetli hodnotu 30,6 stupně Celsia,“ uvedl už po 15:00 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Stanici Praha-Komořany nakonec předběhly České Budějovice, kde bylo okolo 15:30 v Rožnově 30,9 stupně Celsia. Dosavadní rekord pro 7. duben z roku 1961 tam byl nižší o šest stupňů Celsia. Tropický den evidovali ještě v Čáslavi, kde naměřili 30,1 stupně Celsia.

Rekordy v neděli padly na téměř všech stanicích měřících alespoň třicet let, z celkových 167 je přepisovali na 159, uvedl ČHMÚ. „O extremitě jevu svědčí i to, že nové hodnoty nejvyšší teploty platné pro 7. duben se budou zapisovat na všech stanicích, které měří více než sto let,“ podotkli meteorologové. Dodali, že několik stanic také zaznamenalo překonání nebo vyrovnání dubnového maxima.

Horké počasí vydrží do úterý

Loni ve stejnou dobu byly teploty podstatně nižší, maximální denní byly většinou mezi třemi až sedmi stupni Celsia a i v nižších polohách se podle meteorologů přechodně vyskytovaly sněhové vločky. O něco tepleji bylo tehdy jen v západní polovině Čech, kde díky zmenšené oblačnosti v první polovině dne naměřili až třináct stupňů Celsia, sdělil pro srovnání ČHMÚ.

Rekordy padaly na většině stanic měřících třicet a více let už v sobotu. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku, teplota tam vystoupala na 27,8 stupně Celsia. Přes 27 stupňů, přesně 27,3 stupně, bylo ještě v Kopistech na Mostecku. Pak následovaly s teplotami přes 26 stupňů Celsia stanice Žatec, České Budějovice - Rožnov, Dyjákovice na Znojemsku, Plzeň-Bolevec, Praha-Karlov, Tuhaň na Mělnicku, Staňkov na Domažlicku a středočeské Průhonice.

Na duben nezvykle horké počasí vydrží v Česku do úterý, průměrné nejvyšší denní teploty se podle týdenní předpovědi budou pohybovat kolem 25 stupňů Celsia. Ve středu pak spadnou pod patnáct stupňů Celsia.