Logo regionálního portálu pohorelicko.cz

Regionální zpravodajství

V Pohořelicích od dubna startuje pečovatelská služba

Magdaléna Němečková DiS., Mgr. Ondřej Veselý
pondělí 8.4.2024

Ilustrační foto
Autor: stock.xchng

Pohořelická pečovatelská služba startuje 1. dubna. Přípravy jsou ve finále. Máme skvělý tým, prostory na Městském úřadě v Pohořelicích, registraci služby, připravené dokumenty. Těšíme se, že začneme pomáhat. V případě zájmu o poskytování služby – péče o vaše blízké, kontaktujte vedoucí služby paní Magdalénu Němečkovou, DiS., e-mail: nemeckova@pohorelice.cz nebo na telefonu 606 953 811. Jsme tu pro vás.

Terénní pečovatelská služba Služba dává uživatelům možnost žít ve svém domácím prostředí, podporuje zachování jejich dosavadních životních zvyklostí a soběstačnosti. Snaží se zlepšit nepříznivé životní situace uživatele a ulehčuje péči rodinám, které se o své blízké starají.

Záměrem poskytování služby je: Službou chceme dosáhnout spokojenosti klienta a jeho setrvání v přirozeném domácím prostředí, naplnění jeho potřeb a cílů.

Jak toho dosáhnout?

Odborná a profesionální úroveň pracovníků s individuálním přístupem ke každému klientovi je zárukou vytvoření vzájemné důvěry, navození pocitu bezpečí a nestrannosti při poskytování služby.

Samozřejmostí je respektování a chránění práva na soukromí, dodržování lidských práv a důstojnosti.

Prvořadým zájmem je úzká spolupráce s rodinou klienta a využívání dalších dostupných zdrojů v návaznosti na další péči.

Jednání se zájemcem o službu, vlastní průběh služby.

Zájemce o pečovatelskou službu má možnost navštívit kancelář vedoucí pečovatelské služby nebo požádat o návštěvu ve své domácnosti.

Ve většině případů dochází k zahájení jednání o možnosti poskytování PS na základě prvotního kontaktu ze strany rodiny, která si je vědoma potřeby zajištění pomoci.

Rodinní příslušníci nebo osoby blízké žadateli se mohou zúčastnit jednání o poskytování služby.

Po podání žádosti o poskytnutí služby následuje návštěva sociálního pracovníka v domácnosti uživatele spojená se sociálním šetřením, při kterém zjišťuje potřebnost služby. Smlouva o poskytování pečovatelské služby je uzavírána písemnou formou osobně s uživatelem nebo opatrovníkem, je-li stanoven.

Sociální pracovník informuje zájemce o úkonech PS, o ceně a způsobu hrazení PS, současně i o právech a povinnostech uživatele. Při schůzce s klientem volí vhodný způsob komunikace – navodí atmosféru důvěry, používá jednoduché a srozumitelné výrazy, mluví pomalu a zřetelně.

Kontrolními otázkami zjišťuje, zda zájemce rozuměl všem informacím. Je-li zájemce se vším obeznámen a nabízené služby mu vyhovují, sepíše s ním vedoucí „Žádost o zavedení PS“. Na základě této žádosti je s žadatelem uzavřena smlouva o poskytování pečovatelské služby. Při prvním poskytování vedoucí vzájemně představí klienta a pečovatelku, předá jim instrukce o průběhu a rozsahu služeb se všemi důležitými detaily.

Podstatným úkolem při plánování péče o uživatele je aktivní zapojení samotného uživatele, jeho rodinných příslušníků a všech dostupných zdrojů pomoci.

Smlouva obsahuje základní údaje o uživateli a další údaje, které jsou nezbytné pro poskytování kvalitních, odborných a bezpečných služeb, včetně způsobu úhrady za službu. Obsahuje také informace o tom, jakým způsobem a za jakých podmínek je možno tento smluvní vztah ukončit ze strany uživatele i organizace. Po podpisu smlouvy je s uživatelem sestaven individuální plán, přičemž dohodnutý rozsah služby lze měnit pomocí vzestupně číslovaných dodatků ke smlouvě. Uživatel má právo kdykoliv do své dokumentace nahlédnout.

S veškerými osobními údaji je nakládáno podle příslušných právních předpisů. Pokud není možné zájemci o službu okamžitě vyhovět z kapacitních důvodů, je zájemce zařazen do evidence žadatelů a služba je mu poskytována ihned, jakmile je to možné, případně je mu doporučen jiný poskytovatel totožné služby.

Naplňování těchto cílů je společně s uživatelem hodnoceno minimálně 1x ročně, avšak vždy při změně požadované služby a stanovování dalších cílů probíhá dle aktuálního stavu uživatele.

TOP
Seniorprojekt s.r.o. nabízí práci na pozici Kuchařka Jevišovka v obci Hrušovany nad Jevišovkou

Kuchařka Jevišovka

Seniorprojekt s.r.o. Hrušovany nad Jevišovkou nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP). Vyžadován výuční list. ➤ Domov se zvláštním režimem v Jevišovce přijme spolupracovníka na pozici kuchař/kuchařka. Požadujeme…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama