Kdy fixovat ceny energií a jak fungují tarify na měsíc?

Energie, ilustrační foto

Energie, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

V Česku přibývá firem, které nabízejí fixace cen energií na jediný měsíc. V současnosti jich je podle srovnávačů kolem desítky. Zmrazit si cenovku u elektřiny nebo u plynu na zhruba třicet dní zákazníky láká a krátkodobé smlouvy uzavírají stále častěji. Měsíční tarify ale nejsou pro každého. Profitovat z nich mohou hlavně odběratelé, kteří se o vývoj na trhu s energiemi zajímají.

Poslední roky byly obdobím strmého růstu cenu, kdy praxe ukázala, že se s fixací vyčkávat většinou nevyplácí. Zatímco ještě v roce 2021 domácnosti platily za megawatthodinu plynu kolem sedmi set korun, koncem roku 2022 už někteří odběratelé měli i sazby přesahující hranici 5000 korun za MWh. Letos tarify klesly nejméně o třetinu, v některých případech dokonce až o půlku.

Fixovat nebo nefixovat? Krátkodobá nebo dlouhodobá smlouva?

Na uzavření nové smlouvy je podle energetických specialistů vhodná doba. Uvazovat se na více let přesto nedoporučují. I kvůli tomu, že od začátku roku téměř každý měsíc dodavatelé energií ohlašují zlevňování a další propad cen se ještě očekává. „Pořád ještě pokračuje ten pokles nabídek pro konečné zákazníky, tak je trošku riskantní fixovat se na dlouhou dobu. Pakliže někdo chce mít tu svobodu rozhodování, tak ještě může vyčkávat na začátek další topné sezóny,“ doplňuje výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Pokud lidé doufají ve výhodnější nabídky a spekulují na pokles cen, mohou využít kontrakty s měsíční fixací.

Cena za energie se změní každý měsíc

Firem, které nabízejí krátkodobé fixace po dobu jednoho měsíce, na trhu přibývá. Jde spíš o menší hráče na trhu. Velcí dodavatelé takto krátké smlouvy většinou nemají. Od loňska má měsíční tarify ve svém portfoliu třeba Tedom energie, Elimon, Eneka, LAMA energy, Go Energy, Bidli nebo například bezDodavatele a další.

Dodavatelé vždy s třicetidenním předstihem klientům oznámí, za jakou sumu budou elektřinu nebo plyn v následujícím období prodávat. A je jen na klientech, jestli s podmínkami souhlasí. Cenovka se stanovuje dopředu na základě velkoobchodních cen energií (za posledních pět obchodních dnů předešlého měsíce). Částka, kterou lidé zaplatí, se tedy odvíjí od aktuální ceny na trhu. Domácnostem se proto platba za plyn nebo elektřinu mění každý měsíc. Jen regulovaná část ceny zůstává pro všechny stejná.

Rizikem zůstává fakt, že cena krátkodobé fixace se může rychle změnit a vzrůst. „Pro ty, kteří spekulují na další snižování cen, jsou k dispozici produkty s měsíční fixací nebo vázané na aktuální tržní ceny, což nese riziko vyšších nákladů v případě zvratu na trhu. Je to i přesto lepší varianta než zůstat u standardních ceníků s dobou neurčitou, kde jsou ceny značně vyšší a hrozí riziko dalšího zdražení ze strany dodavatele,“ říká energetický analytik společnosti Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák.

Měsíční fixace není pro laiky

Krátkodobá fixace na kalendářní měsíc je ideálním řešením pro ty, kteří nechtějí fixovat ceny na dlouho. Podle analytiků jsou ale takové produkty vhodné zejména pro aktivní a poučené zákazníky. Cenovky si totiž lidé musí hlídat a pravidelně sledovat oznámení od dodavatele.

Kdo nabízí fixaci na měsíc?

TEDOM ENERGIE

Květnovou cenu silové elektřiny nabízí společnost za 2 373 korun za MWh (včetně DPH). Za odebraný zemní plyn si pak účtuje 1 410 korun za MWh (včetně DPH).

LAMA ENERGY

Zafixovat si ceny na jeden měsíc dopředu mají lidé možnost taky u dodavatele LAMA energy. Za MWh silové elektřiny si společnost účtuje 2 278 korun (včetně DPH), u zemního plynu je cenovka 1 325 korun (včetně DPH).

BIDLI

S produktem Bidli Garance na měsíc lidé v květnu zaplatí v případě elektřiny 2 656 korun (včetně DPH) za MWh. U zemního plynu jsou na květen stanoveny ceny 1 342 korun za MWh.

BEZDODAVATELE

Zatímco některé firmy už ceny na květen zveřejnily, jinde ještě měsíční tarif nevydali. Třeba zákazníci společnosti bezDodavatele znají aktuální cenu pro elektřinu na duben, což je 2 576 korun za MWh (včetně DPH). U plynu je pak cenovka 1 368 korun za MWh (včetně DPH). Ceny na květen se zákazníci dozví až 20. dubna.

ENEKA

Společnost Eneka má v nabídce produkt s názvem Fix na měsíc. I tady zatím znají odběratelé jen aktuální dubnové ceny – u zemního plynu platí za 1 MWh 1 208 korun (včetně DPH), za elektřinu pak zákazníci vydají 2 584 korun (včetně DPH).

Krátkodobé kontrakty nejsou bez rizika

Při skokovém růstu cen na burze mohou razantně vzrůst i konečné ceny ve vyúčtování. Pokud odběratelé s oznámenou cenou nesouhlasí a nevyhovuje jim, mají možnost od smlouvy odstoupit. Můžou navíc využít krátkou výpovědní lhůtu a uzavřít jinou smlouvu.

Od letoška lidé mají možnost vypovědět smlouvu bez sankcí ještě před tím, než nové ceny začnou platit. Jestliže se tedy lidé budou o dění na trhu zajímat, neměli by se dostat do situace, kdy budou platit vyšší částky než je tomu u dlouhodobých smluv.

Obecně platí, že nejvyšší faktury platí lidé, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou. Zlevnění ale nemůžou čekat ani konzervativní zákazníci, kteří nejsou proaktivní a ze zvyku setrvávají u jednoho dodavatele.

Změnou dodavatele lidé ušetří i tisíce korun za rok

Ceny dodavatelů energií klesají rozdílným tempem. Víc peněz tedy ušetří aktivní zákazníci, kteří se o ceníky jednotlivých firem zajímají. Například srovnávač cen Energetického regulačního úřadu aktuálně porovnává nabídky od 33 dodavatelů elektřiny a 30 dodavatelů plynu. Umí mimo jiné číst data přímo z vyúčtování, a tak není třeba je složitě přepisovat.

„Spotřebitelé si ve srovnávači mohou filtrovat produkty i podle toho, zda chtějí fixaci, případně na jak dlouhou dobu. Zároveň srovnávač rozlišuje to, když má některá nabídka období fixace kratší, než je doba trvání samotné smlouvy,“ vysvětluje členka Rady ERÚ Markéta Zemanová. Rozdíl mezi aktuální nejnižší a nejvyšší nabídkou energetických firem (v nejběžnější sazbě D 02d) je v řádech tisíců korun ročně.

Desítky tisíc lidí letos přešly za výhodnější nabídkou

Podle statistik OTE přešlo za první dva měsíce letošního roku k novému dodavateli elektřiny bezmála 180 tisíc lidí, u plynu šlo skoro o 58 tisíc zákazníků. Pokud domácnosti řeší blížící se konec fixace a chtějí přestoupit k jinému dodavateli, neměly by změnu řešit na poslední chvíli, upozorňuje výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. „Nejpozději dvacet dní před koncem fixované smlouvy musí dát zákazníci svému dodavateli na vědomí, zda-li končí. Pokud neudělají nic, tak je může dodavatel překlopit do dalšího období. A to často není optimální, ani nejlevnější.“

Zatímco u smluv na dobu neurčitou mají lidé výpovědní lhůtu tři měsíce, po kterých pak můžou od společnosti odejít bez sankce, u kontraktů na dobu určitou končí smluvní vztah pevně stanoveným datem. Pokud by zákazník chtěl odejít předčasně, musí uhradit pokutu a často taky ušlý zisk, kterého se někteří dodavatelé ve smlouvách dožadují.