Jaro si žádá svěží a hravou výzdobu! Pustili jsme se do výroby papírového vajíčka, které bude dostatečně pevné, aby posloužilo jako obal na květináč s jarními cibulovinami. Jako formu použijeme nafukovací balónek, který oblepíme třemi vrstvami novinových útržků. Vajíčko lze použít i k aranžování velikonočních kraslic nebo jako hnízdo pro keramického ptáčka vystlané senem. My jsme vsadili na neutrální bílou barvu, povrch však lze samozřejmě libovolně pomalovat...

Materiál a pomůcky:

  • noviny (časopisy a letáky hůře sají lepidlo)
  • miska
  • tapetové lepidlo
  • štětec, bílý latex, balónek

Vyrobíme si papírové vajíčko na jarní cibuloviny, které se bude skvěle hodit do každého zátiší. Připravíme si potřebný materiál.

Nafouknutý balónek umístíme do misky uzlíkem dolů, aby se nám nekutálel.

Postupně vrstvíme kousky natrhaných novin na sebe. Použijeme dostatečné množství lepidla. Uděláme minimálně tři vrstvy papírových útržků, okraje překrýváme přes sebe.

Pokračujeme vrstvením do poloviny balónku. Celé ještě jednou přetřeme lepidlem a necháme zaschnout do ztvrdnutí.

Z novin nebo papírového kapesníku uděláme ruličku a přilepíme na dno jako stojánek. Necháme dostatečně zaschnout.

Po důkladném vyschnutí natřeme latexem, ideálně dvě vrstvy. Pomůže nám to i ke zpevnění vajíčka.

Po uschnutí latexu propíchneme balónek a natřeme vnitřní prostor lepidlem na tapety.

Po zaschnutí natřeme vajíčko dvěma vrstvami latexu také uvnitř.

Do vajíčka umístíme osázený květináč s podmiskou, aby k papírovému vajíčku nešla vlhkost ze zalévání.

Autorka/foto: Dana Urbánková

 

AMOS číslo 1/2024

Fler.cz - časopis Amos číslo 1/2024

... je pravidelný čtvrtletník pro vaši kreativní práci. Obsahuje 20 originálních nápadů na výrobu jednoduchých i složitějších výrobků s jejich pracovními postupy. U každého z nápadů naleznete seznam věcí, které budete k výrobě potřebovat, podrobný popis pracovního postupu krok za krokem a spoustu ilustračních fotografií. Časopis dále obsahuje zajímavé články a reportáže z umělecké oblasti, recyklační tipy či realizace výtvarných projektů podle slavných umělců.

Chcete si vyrobit svůj vlastní ruční papír, vytvořit mozaiku, silikonovou formu na odlévání, zkusit sítotisk či malovat na hedvábí? Podle našeho návodu to pro vás jistě nebude žádný problém. Stačí trocha šikovnosti a fantazie a pod vašima rukama budou vznikat krásná a originální umělecká dílka použitelná jako bytový doplněk či zajímavé dárečky pro vaše blízké.

Amos je časopis pro celou rodinu. Děti se z něj mohou naučit rozvíjet své schopnosti, rodiče zase využít některé výrobky pro originální a praktické zkrášlení svého domova, v neposlední řadě je dobrým pomocníkem v hodinách výtvarné výchovy.

Časopis Amos můžete koupit i na Fleru.

Květ