9. 4. 2024 08:15 − 1035× − 0

Body z druhé divize zamíchaly belgickým pořadím

Po úvodním podniku belgického mistrovství se odehrály dvě soutěže spadající do nově utvořené druhé divize.

Tato druhá liga nabízí posádkám možnost připsat si bonusové body. Každý si může předem vybrat jednu z těchto tří soutěží a tam si dojet pro body navíc, které se mu započítají k jeho skóre v hlavním šampionátu. Jako první se konala v půlce března Rallye des Ardennes a na jejím startu se objevil třeba úřadující šampión Maxime Potty. Nejrychleji ale do jubilejního sedmdesátého ročníku této tradiční belgické soutěže vstoupil Jos Verstappen se svou Škodou Fabia RS Rally2. Od druhé zkoušky ale převzal otěže Bastien Rouard, který zde vyrůstal a tratě má z dřívějších let najeté i na kole. Do první servisní přestávky dorazil s náskokem blížícím se čtvrt minutě. V RZ 6 ale u svého Hyundaie i20 N Rally2 Rouard prorazil dvě pneumatiky a propadnul se zpátky za Verstappena.

Bohužel tím jeho trápení nekončilo. Další defekt jej potkal v závěrečné zkoušce sekce. A jelikož v kufru svého Hyundaie už další rezervu neměl, musel své snažení předčasně vzdát. Bývalý pilot F1 na čele osiřel, když Potty stále doplácel na ztrátu z rána. V deštivých podmínkách se pilot Citroenu hledal a svou ztrátu už smazat nedokázal. I osmnáct bodů za druhé místo ale Pottyho posunulo do čela průběžného pořadí belgického mistrovství. Vítězství v Rallye des Ardennes ale vybojoval Verstappen a jedná se o jeho už pátý triumf v rallysportu.

Teď na začátku dubna druhá belgická divize pokračovala v Tieltu. Tamní TAC Rally nabídnula necelé šedesátce startujících posádek tradiční zemědělské cesty vedené mezi pastvinami. Z předních jezdců šampionátu se tentokrát představil vítěz Rally van Haspengouw Cédric Cherain. Začal druhým časem, po kterém následovala dvojice vyhraných testů. Pak ale pilot Hyundaie i20 N Rally2 chyboval, sklouznul mimo trať a za pomoci diváků dlouhých jedenáct minut vracel auto zpátky na cestu. Během servisní přestávky jeden z největších favoritů na zisk titulu další snažení vzdal. Naději na body už totiž po ranním incidentu neměl. Jezdcům Hyundaie se tedy boj o bonusové body vůbec nepovedl. Oproti svému hlavnímu soupeři v boji o titul Pottymu tak Cherain ztratil osmnáct bodů. Na čele se po první sekci seřadila trojice Citroenů C3 Rally2. Bjorn Syx se na stupních vítězů objevil už vloni při Omloop van Vlaanderen, ale tentokrát mu štěstí nepřálo. Podobně jako Cherain zůstal během RZ 8 zaklíněný mimo trať a o třetí místo přišel.

Fred Miclotte ještě minulý víkend v Keni navigoval Jourdana Serderidise, ale teď se musel vrátit do role pilota. To se mu zrovna moc nedařilo a s Fabií Rally2 evo dojel na čtvrtém místě. Až na stupně vítězů se tak vyšplhal John Wartique se svým Volkswagenem Polo GTI R5. Sžívat se s novým Citroenem C3 Rally2, to byl hlavní cíl Vincenta Verschuerena. Na úvodním podniku šampionátu mu to s novým autem moc nešlo a v TAC Rally se dostával do formy postupně. Ranní ztrátu ale už bohužel nebyl schopen dotáhnout a třetí triumf letos v této rally nezískal. Stylem start – cíl soutěž ovládnul Niels Reynvoet. Po třetí příčce v úvodní soutěži hlavního mistrovství teď přidal na své konto maximum bodů z bonusové druhé divize a ukázal, že se s ním v boji o titul musí počítat. Koneckonců právě on je teď lídrem belgického šampionátu.

Stav šampionátu: 1. Reynvoet 41, 2. Potty a Verstappen 38, 4. Cherain 25, 5. Verschueren 20, 6. Miclotte 16

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!