Citroen se vrací ve Španělsku na vítěznou vlnu

Na asfaltových tratích v okolí Cordóby pokračoval druhým podnikem španělský superšampionát.

O jeho úvod se postarala šotolinová soutěž v Lorce, kterou dokázal zdolat v nejkratším čase úřadující šampión José Antonio Suárez. Na první asfaltovou výzvu sezóny už vyrazil vybaven zbrusu novým exemplářem Škody Fabia RS Rally2, který v dubnu dorazil do dílen stáje Recalvi. S původním autem Suárez absolvoval předešlých čtrnáct startů, převážně v superšampionátu. O titul se s ním jistě bude chtít poprat bývalý šampión Pepe López. Zatím to ale spíš vypadá, že si situaci sám až moc komplikuje. Rally Tierras Altas de Lorca po jezdecké chybě nedokončil a Rallye Sierra Morena se vůbec nezúčastnil. Letos poprvé se ukázalo, že starty ve WRC2 a doma nepůjde pokaždé úplně ideálně skloubit. Místo za volant Hyundaie usednul v ten samý termín López do Škody, se kterou startuje ve WRC2, a zúčastnil se testovací Quattro River Rally Karlovac před svým chorvatským startem v MS.

Šance Hyundaie na triumf ve španělské soutěži tak zůstaly na bedrech zbylých tří jezdců. Iván Ares zde nikdy nevyhrál, ale poslední dva ročníky pokaždé dokončil na stupních vítězů. S dalšími i20 N Rally2 pak startovali junioři Óscar Palomo Ortiz a Sergi Pérez jun. Již úvodní soutěž sezóny však ukázala, že letos bude třeba v boji o titul počítat se zástupci ještě dalších dvou značek. Diego Ruiloba se ukazoval v dobrém světle už vloni a letos bude chtít zužitkovat nasbírané zkušenosti z prvního roku v Citroenu C3 Rally2. Sezónu začal třetím místem, ale jeho pravá chvíle přijde teprve na většinových asfaltových soutěžích. Alejandro Cachón působil u španělského týmu francouzské značky před Ruillobou a letos se na domácí scénu vrací díky čerstvé spolupráci s Toyotou. První společnou soutěž s GR Yarisem Rally2 zakončil na solidní druhé příčce. V kvalifikaci Rallye Sierra Morena se jezdci Toyoty příliš nedařilo, ale to na soutěži odehrávající se na suchém asfaltu nikterak nevadí. Zde tak zásadní roli startovní pořadí nehraje.

Pořadatelé pro necelou osmdesátku startujících připravili pořádnou porci ostrých kilometrů. Během dvou etap jich posádky absolvovaly skoro 197. Taková délka je běžná pro současné podniky mistrovství Evropy a zrovna Rallye Sierra Morena je žhavým kandidátem zastoupit příští rok v evropském kalendáři Rally Islas Canarias, která se přesune do mistrovství světa. První rychlostní zkouška se stala kořistí Cachóna, který i další dvě těžil z takřka šestisekundového náskoku, který si v úvodu dokázal vytvořit. Ruiloba se svým rudočerným Citroenem prolétnul nejrychleji druhým a třetím testem, ale ani to mu nestačilo na posun do čela. Lídr v Toyotě pak dokázal svého soupeře porazit na divácké superspeciálce, která uzavřela úvodní sekci rally. Už během úvodu soutěž přišla o jednoho z předních jezdců. Kvůli problému s diferenciálem musel na pokračování zapomenout Ortiz. Nejrychlejší Hyundai tou dobou řídil Ares a držel se s půlminutovým odstupem na čtvrtém místě.

Bez Lópeze se šance na úspěch korejské značky smrsknuly na minimum. Ares ztrácel a první trojici nebyl adekvátním soupeřem. Do druhé etapy už odjížděl s odstupem větším než minuta a čtvrt. Když jej na Power Stage, kterou byla nedělní RZ 11, postihnuly problémy s elektronikou, přišel o dalších šestatřicet vteřin a propadnul se na šesté místo. Na jeho původní čtvrtou příčku se dostal další pilot i20 N Rally2 Pérez, ale zálusk na jeho místo měl Javier Pardo. Evropský vicemistr 2022 se vloni společně s hlavním sponzorem, pneumatikářskou firmou MRF přesunul na domácí scénu. Vyhrál Rally Tierras Altas de Lorca a celkově skončil v šampionátu až čtvrtý. Letos se má účastnit s Alpine A110 Rally RGT španělského asfaltového poháru. Hned v prvním startu tedy bojoval s konkurencí ve vozech Rally2 o místo hned pod stupni vítězů. Nakonec ale kvůli takřka dvěma minutám v penalizacím spadnul na šesté místo.

Vítěz úvodní rally a obhájce titulu Suárez nejrychlejší dvojici nestíhal a první etapu zakončil s odstupem skoro třičtvrtě minuty jako třetí. Do hry jej vrátila až nedělní Power Stage. Na ní Cachón prorazil dvě pneumatiky a výrazně ztratil. Kontakt s Ruilobou sice ztratil ještě předtím, ale teď přišel o svůj padesátivteřinový náskok na Suáreze. Pilot Škody se ale ani v závěrečné sekci nezmohl na útok a až do konce rally už setrval na třetím místě. Cachón si tak stejně jako z předešlého podniku odváží body za druhé místo. Nejvíce důvodu k radosti měl ale v Córdobě Ruiloba. Mladý pilot Citroenu sice už vloni na asfaltových soutěžích sahal po vítězství, ale pokaždé mu to nějaký incident překazil. Tentokrát se pro něho rally vyvíjela skvěle, soupeřům ujížděl a naštěstí nemusel řešit žádné problémy. Kromě zisku prvního místa v šampionátu získal spoustu bodů a směle se může hlásit do boje o titul.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!