Na oblečení už krajky nosíme jenom výjimečně, protože je to nepraktické. V trendu je sem tam kraječka, ale je s nimi práce. Ovšem když použijete krajky kolem sebe v interiéru, můžete si jejich něhu a ženskost užívat každý den. Podívejte, jak dokážou zjemnit svět.

Nápad na krajkový dekor k nám přišel vlastně sám. Kolegyně z vydavatelství zdědila kupičku krajkových deček, tolik jich nepotřebovala, ale zároveň si neuměla představit, že je vyhodí. Tak zašla k nám, že bychom z nich třeba uměli něco udělat.

„Byla jsem nadšená,“ říká autorka Markéta. „Brát do ruky něco tak hezkého je vždycky radost, ještě když navíc víte, že jsou to krajky velmi osobní. A víte co? Já samozřejmě vím, jak se dělají, a dobře je znám, ale teprve když je ručně přišíváte steh za stehem, opravdu vnímáte, kolik s nimi bylo při výrobě práce. Kolik oček musel ten člověk, který je háčkoval nebo paličkoval, udělat, jakou tenounkou přízí.“

Jestli doma žádný takový zděděný balíček nemáte, zajděte do bazaru, určitě vám nějaké nabídnou, nebo samozřejmě můžete použít krajkové dečky nové. Vyrobit si je sami, to by teprve byla frajeřinka! Dejte vědět, jestli se do toho někdo pustí.

Přejeme jemné plynutí času při tvoření a potom při krajkovém bydlení.

 

Poklop na pečivo

Dečky pro všechny projekty vybírejte vhodně velké, dají se ustřihnout, ale je s tím pak velká práce.

Potřebujete:

  • jednoduchý drátěný poklop
  • menší kulaté dečky
  • širší bavlněnou krajkovou stuhu
  • šicí potřeby
  • kolíčky, oboustrannou lepicí pásku, hezký úchyt

Na spodní pevný okraj poklopu nalepte oboustrannou lepicí pásku a s její pomocí širokou bavlněnou krajku. Zafixujte ji pomocí kolíčků, aby se neodlepovala.

Pak její horní okraj a místo spoje pečlivě přišijte k pletivu. Obecně platí, že je ideální vést steh do každého očka krajky a při přišívání ji pravidelně vypínat a udržovat rovnoměrný tvar. Nakonec pravidelně rozmístěte zbývající dečky a opět pečlivě našijte.

ŠKROBENÍ:

Pokud dečky potřebují vyprat, udělejte to jemně v ruce. Do mističky nalijte tekutý škrob, dečku namočte, jemně vymačkejte a pomocí co největšího počtu párátek velmi pozorně připněte na čistý polystyrenový podklad.

Připravila Markéta Zindulková · Fotografie Alena Hrbková

 

Vítejte v novém Kreativu pro nejkrásnější roční čas!

Připravili jsme pro vás tipy na tvoření i zážitky, které vám ho ještě víc zpříjemní.

Krajkové dečky nejsou vůbec přežitek. Podívejte se, jak s nimi můžete ve vintage stylu vyzdobit obraz, poklop na pečivo, polštáře nebo svatební ubrus.

Střepy znamenají štěstí, zvláště když si z nich vyskládáte mozaikový vzor na květináč podle svého vkusu.

Kreativní hospodyně Katka Humlová pro vás připravila něžné kvítky z krepáku.

Ochránci domova nemusí být jenom psi a bezpečnostní alarmy. Přečtěte si, jak si chránili dům a zahradu naši předkové.

Dekorstylistka Denisa má květen spojený se svátkem maminek, a tak pro ně vymyslela sušenky s cukrovým akvarelem.

Jitka Zajíčková vás se svými akvarelovými kouzly naučí malovat jako van Gogh. 

Cupcaky se srdíčkem z fondánu jsou tím správným dezertem pro oslavy lásky.

První grilování by možná chtělo nějaký nový recept, nachystali jsme hned dva.

A samozřejmě taky dárky: trojici dárkových cedulek pro ty, koho máte rádi. K tomu papíry origami, skládací kavárničku a školičku kreslení.

Ať se vám daří. ♥

Srdce