Ministerstvo financí zlepšilo odhad letošního ekonomického růstu na 1,4 procenta

Česká ekonomika letos vzroste o 1,4 procenta, očekává ministerstvo financí. Inflace podle něj bude 2,7procentní. Oba údaje jsou optimističtější, než resort uváděl ve své předchozí lednové predikci. V roce 2025 očekává úřad 2,6procentní ekonomický růst a průměrnou inflaci 2,4 procenta. Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) uvažuje o tom, že by vládě navrhl zrušit již pro příští rok daň z neočekávaných zisků. Bude ale záležet na tom, zda budou mimořádné výdaje v souvislosti s cenami energií a mimořádné příjmy zhruba v rovnováze.

Zatímco v lednu očekávalo ministerstvo financí, že ekonomika letos zesílí o 1,2 procenta a spotřebitelské ceny stoupnou o 3,1 procenta, nová predikce počítá s údaji o několik desetin procenta příznivějšími. Růst podle prognózy potáhnou především spotřeba domácností a investice soukromého sektoru, zatímco v loňském roce to byl především zahraniční obchod.

Ministerstvo se domnívá, že budou českou ekonomiku letos méně ovlivňovat vnější rizika, jako jsou rusko-ukrajinská válka, konflikt na blízkém východě či nejistota spojená s americkými prezidentskými volbami.

Podle Stanjury by měla být koncem roku ekonomika silnější než před pandemií covidu-19. Zároveň se začne znovu přibližovat eurozóně, jejíž růst má být nižší.

Deficit českých veřejných financí by se měl podle ministerstva letos snížit na 2,3 procenta hrubého domácího produktu z loňských 3,3 procenta. Země by tak poprvé od roku 2019 splnila maastrichtské kritérium deficitu, které je podmínkou pro zavedení společné evropské měny. Celkové zadlužení veřejného sektoru však zřejmě vzroste z loňských 44 na 45,5 procenta HDP.

Ministr nicméně zdůraznil, že růst zadlužení bude mírnější než v období 2019 až 2022, kdy se zvýšilo ze 30 na 42 procent HDP.

Stanjura chce navrhnout zkrácení windfall tax

V příštím roce by se již nemusely na hospodaření státu podílet příjmy z daně z neočekávaných zisků neboli windfall tax. Stanjura připravuje pro vládu analytický materiál, ve kterém hodnotí výdaje spojené s pomocí lidem a firmám s vysokými cenami energií a příjmy z windfall tax a z odvodu z nadměrných příjmů při výrobě elektřiny. Pokud budou mimořádné výdaje od roku 2022 a mimořádné příjmy od roku 2023 zhruba v rovnováze, je připraven vládě navrhnout, aby zkrátila účinnost windfall tax o rok.

Naopak se kloní ke zdanění tichého vína. Debata ve vládě by se podle něj mohla uzavřít do konce května. Kabinet má podle Stanjury dost podkladů, aby o takovém kroku rozhodl. Výnos případné spotřební daně na víno očekává ministr financí v jednotkách miliard korun.