Teplo uspíšilo sklizeň jarní zeleniny o tři týdny, o úrodě letos rozhodne počas

Nezvykle teplé jarní počasí letos zhruba o tři týdny uspíšilo sklizeň rané zeleniny. Farmáři už z polí odvážejí ředkvičky, bílý chřest, jarní cibulky, salát či pažitku. Na odhad letošní tuzemské úrody zeleniny je zatím velmi brzy, rozhodne další vývoj počasí. Na dotaz ČTK to dnes řekla tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Zuzana Přibylová.

"Naši zelináři byli v polích už v polovině února, některé rané zeleniny se tak dostaly na pole až o tři týdny dříve," uvedla Přibylová. Letošní vývoj počasí zatím podle Přibylové výrazně vybočuje z normálu, takže každoroční riziko negativního dopadu počasí na produkci zeleniny je o to vyšší. "Pro letošní sklizeň bude zásadní vývoj počasí v následujících týdnech a měsících," upozornila Přibylová.

Jaro je letos ve znamení velmi vysokých teplot. Rekordně teplé počasí vyvrcholilo v neděli 7. dubna, kdy nastal v Česku první tropický den s teplotami přes 30 stupňů Celsia. Teplé počasí panovalo i v pondělí a úterý. Podle dlouhodobého výhledu se mají i dubnové teploty pohybovat nad průměrem, navážou tak na extrémně teplý únor i velmi teplý březen, přičemž množství srážek má být spíše nižší či průměrné.

Letošní produkci zelinářů tak může ohrozit dlouhotrvající sucho, jehož riziko se kvůli teplému jarnímu počasí a úbytku srážek podle odborníků zvýšilo. "Většina ploch zeleniny je pod závlahou, nebo alespoň v nejcitlivějším období. Nicméně období extrémního sucha je spojeno většinou s výskytem vysokých teplot, proti kterým rostliny chránit neumíme," podotkla Přibylová.

Tuzemská tržní produkce zeleniny pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl v roce 2023 podle předběžných údajů vzrostla o půl procenta na 219.510 tun. Plocha polí se zeleninou loni ale meziročně klesla o 288 hektarů na 11.015 hektarů, o rok dříve zabírala 11.303 hektarů a v roce 2021 to bylo 12.066 hektarů. Někteří pěstitelé zeleniny loni kvůli vysokým nákladům a nízkým cenám, které farmářům platí obchodníci, ukončili činnost.

Obchodním řetězcům farmáři dodávají zhruba 75 produkce zeleniny. Deset procent zeleniny prodávají velkoobchodům a dalších deset procent firmám zaměřeným na její zpracování. Pět procent úrody pěstitelé prodávají pomocí vlastního exportu, dodávek do hotelů a restaurací či farmářských trhů a samosběru.

beh gcm

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info