Pop-art se objevil ve výtvarném umění koncem padesátých let dvacátého století. Největšího rozkvětu dosáhl v letech šedesátých. Pop-artové umění zasáhlo několik evropských zemí, zejména Anglii, Francii, Itálii a Německo, avšak největší rozmach zažilo v USA. Pop-art je zkratkou pojmu populární umění.

Zdroj: Aurel Cham, Pixabay

Umělci pop-artu se snažili svým uměleckým projevem poukázat na rysy soudobé civilizace. Reagovali na masovost a hlučnost, na svět reklamy a komerce, na erotiku, brutalitu i banalitu idolů, dokázali pozvednout i běžné či již bezvýznamné předměty do roviny umění.

Tvořili neobvyklými výtvarnými technikami, pracovali na atypických výtvarných podkladech, volili zajímavá témata. Malovali výkladní skříně plné zboží, hamburgery a Coca-Colu, plakáty či portréty slavných umělců nebo politiků, obaly na zboží, auta apod.

zdroj: Anastasiya Badun, pexels.com

Pop-artisté používali malbu i kresbu, ale také koláž, dekoláž, asambláž, sítotisk, komiks, modelovali ze sádry. Často však různé výtvarné techniky kombinovali.

Ke své práci používali i odpadové věci nebo zbytkové materiály.

Zdroj: David Watson, postermywall.com

Pop-art otevíral umění běžným lidem, se svými jednoduchými a otevřenými díly nebyl nijak složitý či hluboce duchovní jako abstraktní expresionismus. Popularizoval jinak elitářské umění, zdůrazňoval kýčovitost a barevnost, byl vírou v ironii i moc image.

Zajímá vás, jaké bylo zadání pro tuto soutěž?

Zkuste si vyfotit své výrobky v podobném stylu!

Inspirujte se pop-artovými díly a vytvořte pop-artovou fotografii v duchu pop-artových plakátů,
ale v moderním pojetí dneška
.

Výrobek bude na fotografii dominovat. Volte výrazné barvy, které jsou zároveň vzájemně kontrastní. Puntíky, pruhy, hvězdy, šachovnice, ... to vše je povoleno. Co je naopak zapovězeno, jsou fotografie v přírodě, na bílém nebo přírodním pozadí.

Hlasovat můžete do 20. dubna 2024.

#fler-anketa:4992#

 

Úvodní grafika: Alexey_Marcov, pixabay