Z médií

10. 4. 2024 20:25

iDNES: Na práva dětí má dohlédnout od příštího roku dětský ombudsman, navrhuje vláda

Ministr pro legislativu a předseda LRV Michal Šalomoun na TK po jednání vlády 17. 1. 2024
Ministr pro legislativu a předseda LRV Michal Šalomoun na TK po jednání vlády 17. 1. 2024
Vláda navrhuje, aby na práva dětí dohlédl dětský ombudsman. V EU tuto funkci nemají jen čtyři země. „Právní ochranu dětí je třeba posílit, v praxi stále nastávají situace, kdy v některých případech zastání práv dětí vázne,“ říká ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Dětský ombudsman, pokud to schválí parlament, by měl začít úřadovat od příštího roku.

Záznam z tiskové konference najdete zde.

Vláda navrhuje, aby na práva dětí dohlédl dětský ombudsman. V EU tuto funkci nemají jen čtyři země. „Právní ochranu dětí je třeba posílit, v praxi stále nastávají situace, kdy v některých případech zastání práv dětí vázne,“ říká ministr pro legislativu Michal Šalomoun. Dětský ombudsman, pokud to schválí parlament, by měl začít úřadovat od příštího roku.

Dětským ombudsmanem by se mohl stát člověk starší 35 let s právnickým vzděláním, který se v předchozích deseti letech nejméně polovinu času věnoval ochraně či prosazování práv dětí. Novela umožňuje ucházet se o funkci také soudcům a soudkyním, zejména těm, kteří projednávají opatrovnické spory.

Dětský ombudsman má ve vymezených případech dostat možnost v pozici vedlejšího účastníka vstupovat do řízení týkajících se ochrany práv dětí.

„Prosazuji myšlenku, že personální navýšení bude třeba,“ uvedl po jednání vlády Šalomoun. Mělo by podle něj jít o deset až 12 lidí. V prvním roce by to znamenalo náklady asi 25 milionů a v dalších kolem 18 milionů korun.

Ochránce práv dětí by měl agendu vykonávat nezávisle na ombudsmanovi. Po rozšíření působnosti ombudsmana o povinnosti národní lidskoprávní instituce by se veřejný ochránce práv nesoustředil jen na objasňování jednotlivých případů porušení práv a jejich nápravu, ale také na systematický sběr informací, jejich vyhodnocování a zpracovávání.

Celý článek najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie