Domů
Obnovitelné zdroje
Obliba balkonových fotovoltaik v Německu roste, jejich registrace bude jednodušší
Balkonová fotovoltaická elektrárna
Zdroj: Triplec85 / Creative Commons / CC-BY-SA-4.0 (licence)

Obliba balkonových fotovoltaik v Německu roste, jejich registrace bude jednodušší

V Německu se v posledních letech začíná stále více rozvíjet využívání fotovoltaických mikrozdrojů, které lze jednoduše instalovat na balkonech domů. Jen v loňském roce bylo podle tamního síťového regulátora registrováno na 300 tisíc nových balkonových fotovoltaik. Podle regulátora nyní bude jednodušší takové zdroje zaregistrovat, německá vláda současně připravuje změnu legislativy, kdy tyto zdroje již nebude ani nutné nahlašovat distributorům.

Kromě výstavby velkých centralizovaných solárních a větrných parků řada zemí, včetně Německa, rovněž podporuje instalaci mikrozdrojů přímo u spotřebitelů elektřiny a tepla. Vlastní zdroje elektrické energie mohou nabídnout i malé fotovoltaické systémy určené pro instalaci na balkonech.

Podle dat německého síťového regulátora Bundesnetzagentur bylo v loňském roce postaveno a zaregistrováno na 1,6 milionu nových výroben elektřiny. Zhruba 300 tisíc z nich přitom tvořily balkonové fotovoltaiky. Nově by přitom zprovoznění a registrace těchto zdrojů měly být ještě jednodušší.

"Lidé by měli mít možnost co nejsnadněji se zapojit do transformace energetického sektoru. Balkonové elektrárny lze nyní registrovat rychle a nebyrokraticky. V budoucnu budou muset provozovatelé kromě svých osobních údajů zadat pouze pět údajů o své balkonové elektrárně. Dříve to bylo přibližně 20 údajů. Tato zjednodušení výrazně snižují byrokracii spojenou s registrací," říká Klaus Müller, prezident německého síťového regulátora.

Podle serveru Clean Energy Wire počet registrovaných balkonových fotovoltaik v Německu letos překročil již 400 tisíc, další mikrozdroje přitom nemusí být zatím zaregistrovány. V polovině loňského roku se přitom jednalo o „pouhých“ 230 tisíc instalací. Jenom během letošního prvního kvartálu bylo podle serveru zaregistrováno více než 50 tisíc nových balkonových fotovoltaik.

Německý parlament podle regulátora aktuálně projednává nový legislativní balíček, který by měl dále urychlit instalace fotovoltaik. Jeho součástí by mělo být i zjednodušení registrace zdrojů v centrálním registru, zejména pro balkonové systémy. Dále by balíček měl upravit povinnosti jejich provozovatelů, včetně zrušení povinnosti zdroj nahlašovat distributorovi. Ten bude o nových zdrojích automaticky informován regulátorem poté, co zdroj bude zaregistrován.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(6)
jiri sekerac
11. duben 2024, 16:38

a CEZko?

CarlosEV
11. duben 2024, 17:17

v ČEZku to snad ani není povolené

jiri sekerac
11. duben 2024, 18:46

v jizanskem EONsku je, zajimavy

Pravoslav Motyčka
11. duben 2024, 21:28

Balkónové FVE podle mě nejsou vůbec špatné , kdo má jen byt může si dát 2 panely na balkón o celkovém výkonu 1kW a vyrobí cca 700kWh ročně.

richie
12. duben 2024, 08:39

tu by som nebol tak optimisticky z 1kWp balkonovky mozno dostanene tych 700kWh len v takmer idealnom pripade-dobrej oriientacii bez tienenia. Podla mna bude uspech aj 500kWh.

Bob
12. duben 2024, 09:21

Souhlasím, ale na druhé straně to díky svislé poloze a malé ploše nebude produkovat šílené přetoky v poledne v létě a v zimě to bude dokonce vyrábět více, než střešní 45°, nebo na ploché střeše v přepočtu na plochu. Akorát tak pro základní spotřebu, která je pořád (lednička + wifi router). Koneckonců nějaká zábrana na tom balkoně stejně musí být, tak proč ne místo výplně zábradlí FV panel?

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se